Европейският съвет и срещата ЕС-Турция: дебат с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

В сряда евродепутатите ще направят оценка на резултатите от видеоконференцията на Европейския съвет на 25-26 март с председателите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Пленарния дебат ще се проведе понеделник следобед.

На срещата си лидерите от ЕС обсъдиха последните събития, свързани с пандемията от COVID-19, и стратегията за ваксиниране на ЕС. Състоянието на единния пазар, както и промишлената, цифровата и икономическата политика на ЕС също бяха включени в дневния ред. По отношение на външните работи те направиха преглед на напреженията в Източното Средиземноморие и с Русия.

Евродепутатите ще коментират и посещението на председателите Мишел и фон дер Лайен в Анкара на 6 април. По време на това посещение те обсъдиха с президента Реджеп Тайип Ердоган как Турция може да възстанови отношенията си с Европейския съюз и да им даде нов тласък.

И двете страни изразиха интерес към укрепване на икономическите връзки и към сътрудничество по теми като борбата с изменението на климата, ваксинирането срещу COVID-19, както и бежанците и миграцията. Председателите Мишел и фон дер Лайен също подчертаха, че зачитането на основните права и принципите на правовата държава в Турция са от решаващо значение за Европейския съюз.

Pin It on Pinterest