Евродепутатите ще обсъдят приоритетите на португалското председателство на Съвета на ЕС

В сряда сутринта евродепутатите и министър-председателят на Португалия Антонио Коща ще обсъдят програмата на председателство на Съвета на ЕС през следващото шестмесечие.

Португалското председателство ще се съсредоточи върху разглеждането на социалното измерение на пандемията от COVID-19 и върху постигането на приобщаващ преход в областта на климата и цифровите технологии.

С цел укрепване на европейския социален модел председателството обяви нови усилия за прилагане на европейския стълб на социалните права, по-специално чрез организирането на среща на върха по темата в Порто през май.

Приемането на първия европейски законодателен акт в областта на климата, продължаването на преговорите по реформата на общата селскостопанска политика и новият пакт за миграцията и убежището, както и отношенията на ЕС с Африка и Латинска Америка ще бъдат на челно място в дневния ред. Освен това Лисабон възнамерява да постигне напредък по търговското споразумение между ЕС и Меркосур, договорено през юни 2019 г., но което все още предстои да бъде ратифицирано.

Pin It on Pinterest