Евродепутатите ще обсъдят Пакта за климата от Глазгоу с председателя на ЕК

След постигнатото в Глазгоу споразумение, в сряда сутринта членовете на ЕП ще обсъдят резултатите от преговорите с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Преди началото на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) през 2021 г. Парламентът призова за по-високи глобални амбиции за постигане на силен резултат на COP26. След двуседмични преговори Пактът за климата от Глазгоу беше приет в събота, 13 ноември. В сряда от 10:00 ч. (българско време) членовете на ЕП ще обсъдят резултата от преговорите с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Тук можете да прочетете първите реакции на Пакта за климата от Глазгоу на Паскал Канфен (Renew, Франция) и Петер Лизе (ЕНП, Германия), които оглавяваха делегацията на Парламента на COP26.

Делегацията се срещна с министри, парламентаристи и други делегати от няколко държави, сред които Китай, Бразилия, САЩ, Русия, Пакистан, Южна Африка, Турция, Бангладеш и Малдивите, както и с представители на международни организации и неправителствени организации от Европа и развиващите се страни.

Контекст

Парламентът настоява за по-амбициозно законодателство на ЕС в областта на климата и биологичното разнообразие и на 28 ноември 2019 г. обяви извънредна ситуация в областта на климата. През юни 2021 г. Парламентът прие Европейския законодателен акт за климата. Той превръща политическия ангажимент на Европейския зелен пакт за климатична неутралност на ЕС до 2050 г. в обвързващо задължение за ЕС и държавите членки. Той също така увеличава целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. от 40 % на най-малко 55 % в сравнение с равнището от 1990 г. През юли 2021 г. Комисията представи пакета „Подготвени за цел 55 през 2030 г.“, за да даде възможност на ЕС да постигне по-амбициозната цел за 2030 г.

Pin It on Pinterest