Евродепутатите обсъждат положението в Босна и Херцеговина

Очаква се по време на дебата във вторник членовете на ЕП да изразят силна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина.

Обезпокоени от нарастващото политическо напрежение в страната и по-специално от реториката и разединителните действия на лидера на босненските сърби и член на председателството Милорад Додик, членовете на ЕП вероятно ще осъдят всички сепаратистки дейности, чиято цел според тях е дестабилизирането на държавата Босна и Херцеговина.

Контекст

През ноември 1995 г. Дейтънското споразумение слага край на продължилата три години и половина война в Босна и Херцеговина. Впоследствие страната е разделена на две автономни области – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, свързани чрез централно правителство в Сараево. Сепаратисткото ръководство на Република Сръбска сега заплашва да се оттегли от ключови държавни институции като обединените въоръжени сили, органа за косвено данъчно облагане и висшия съдебен орган, което поражда опасения, че това може да доведе до по-нататъшно разделение и нов конфликт.

Pin It on Pinterest