ЕС продължава да мобилизира помощ за борба с горските пожари

Механизмът на ЕС за гражданска защита продължава да предоставя подкрепа за подпомагане на борбата с безпрецедентните горски пожари в Гърция и останалата част от Средиземноморието.

По искане на Гърция, Северна Македония, Албания, Италия и Турция Европейският съюз вече помогна за мобилизирането на 14 противопожарни самолета, 3 хеликоптера, около 1 300 спасители и 250 превозни средства.

Само в Гърция понастоящем са разположени 9 самолета, близо 1000 пожарникари и 200 превозни средства. Последните предложения за помощ през уикенда са от Франция, Германия, Полша, Австрия и Словакия, които изпращат наземни противопожарни екипи. Те ще се присъединят към екипите, които вече действат в страната: наземни противопожарни единици от Кипър, Франция, Чехия и Румъния, както и самолети от Кипър, Швеция, Франция, Хърватия и Испания.

Това е в допълнение към помощта, която вече беше предоставена миналата седмица за подпомагане на борбата с горските пожари в Италия, Албания и Северна Македония:

o   Два противопожарни самолета Canadair от Франция, които бяха изпратени в засегнатите райони в Италия.

o   Два хеликоптера за подпомагане на операции в Албания, които бяха изпратени от Чехия и Нидерландия.

o   Сухопътни сили от Словения, България и Австрия, предостввени в помощ на Северна Македония. Румъния изпрати допълнителен самолет в събота.

o   Текущи, координирани от ЕС, противопожарни операции в Турция.

Освен това сателитите по програмата на ЕС „Коперник“ за извънредни ситуации предоставят карти за оценка на щетите на засегнатите райони в Северна Македония и Гърция.

Денонощният Координационен център за реагиране при извънредни ситуации поддържа редовни контакти със съответните национални органи, за да следи отблизо ситуацията и да насочва помощта от ЕС.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Pin It on Pinterest