ЕП ще обсъди хуманитарното положение и сигурността в Афганистан

Във вторник евродепутатите ще обсъдят с Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, как да се реагира на кризата в Афганистан.

Резолюция ще бъде гласувана в четвъртък.

Членовете на ЕП и г-н Борел ще обсъдят как да се реагира на хуманитарната и миграционната криза, да се помогне на хората в нужда и тези, които са в опасност в Афганистан, особено жените и децата. Те вероятно ще разгледат и каква подкрепа би могла да окаже ЕС на афганистанските бежанци, както и на хората, които все още се опитват да напуснат страната, и как да се работи с талибанските власти в Кабул.

Наред с хуманитарната опасност, последните събития в Афганистан предизвикаха и дебати за това какви непосредствени поуки трябва да извлече ЕС от изтеглянето на НАТО.

Ситуацията в областта на сигурността в Европа, Общата европейска политика за отбрана, стратегическата автономия на ЕС и необходимостта от укрепване на военната позиция на Европа също вероятно ще бъдат засегнати в дебата.

Контекст

На 15 август талибаните възстановиха властта си в Афганистан, което предизвика криза в страната и хиляди хора се опитаха да избягат по въздух и суша. В отговор на кризата председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова за силен и общ европейски глас на международната сцена.

Pin It on Pinterest