ЕП ще гласува относно призив за премахване на патентите за ваксини срещу COVID-19

Евродепутатите ще гласуват дали ЕС следва да поиска от Световната търговска организация (СТО) да се откаже от правата върху интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19.

В дебат по време на майската сесия няколко от политическите групи в Парламента призоваха Комисията да поиска такова освобождаване в подкрепа на усилията за ваксиниране в световен мащаб, докато други заявиха, че това няма да ускори предоставянето на ваксини. Неотдавна членовете на ЕП от комисията по търговия (INTA) призоваха ЕС да започне конструктивни преговори в рамките на СТО, за да се гарантира, че държавите няма да бъдат изправени пред ответни мерки във връзка с нарушения на патенти, свързани с COVID-19.

Резолюцията ще бъде поставена на гласуване в сряда, като резултатите ще бъдат обявени в четвъртък.

Контекст

Всяко решение за отказ от права върху интелектуална собственост ще бъде взето от Съвета по ТРИПС на СТО. През октомври миналата година Индия и Южна Африка отправиха предложение в рамките на СТО за временно освобождаване на всички патенти, свързани с предотвратяването, ограничаването и третирането на COVID-19, от защитата на ПИС. По-късно администрацията на САЩ подкрепи призива.

На 20 май генералният директор на СТО д-р Нгози Оконджо-Ивеала обсъди, наред с друго, призива за освобождаване от патент с членове на ЕП в комисията по търговия (INTA).

Pin It on Pinterest