ЕП призовава за допълнителни санкции на ЕС срещу Русия във връзка с лишаването от свобода на Алексей Навални

Евродепутатите категорично осъждат ареста на Алексей Навални и призовават ЕС да разшири санкциите срещу руски длъжностни лица, така че да обхванат лицата, замесени в ареста му.
По време на дебат с Върховния представител на ЕС Жозеп Борел във вторник следобед евродепутатите призоваха руските власти незабавно да освободят руския опозиционен политик и активист в борбата с корупцията Алексей Навални, като подчертаха, че арестът му и начинът, по който се е случил той, са в явно противоречие с международното право и с руската конституция.
Евродепутатите също така искат санкциите на ЕС, които понастоящем се прилагат спрямо руски длъжностни лица, отговорни за отравянето на г-н Навални, да бъдат разширени, така че да обхванат лицата, замесени в лишаването му от свобода. За всички тези цели ЕС не трябва да се колебае да използва новия си глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека (EU Global Human Rights Sanctions Regime), подчертаха членовете на ЕП.
Някои евродепутати също заявиха, че трябва да се направи много повече, за да се търси ефективна отговорност от Кремъл за нарушенията на правата на човека и за политизирането на руската съдебна система. Няколко от тях призоваха ЕС, и по-специално някои национални и регионални правителства, да постигнат напредък по отмяната на оставащата работа по газопровода „Северен поток 2“ като средство за налагане на подходящи икономически санкции срещу руското правителство.
Други заявиха, че руският президент Владимир Путин изглежда се страхува да следва стъпките на беларуския диктатор Александър Лукашенко и следователно прави всичко възможно, за да арестува критиците на режима.
Можете да гледате дебата отново тук. Резолюцията относно задържането на г-н Навални ще бъде поставена на гласуване в четвъртък.
Кликнете върху връзките, за да гледате отново отделните изказвания.
Жозеп Борел Фонтелес, Заместник-председател, Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурностДейвид Макалистър, ЕНП, Германия)Изабел Сантуш (С&Д, Португалия)Урмас Пает (Renew, Естония)Марко Дзани (ИД, Италия)Сергей Лагодински (Зелените/ЕСА, Германия)Витолд Ян Вашчиковски (ЕКР, Полша)Идоя Вилянуева Руис (Левица, Испания)Фабио Масимо Касталдо (Независим, Италия)

Pin It on Pinterest