Емил Димитров: Дебат за данъчната система трябва да се води

Председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров-Ревизоро отговаря на въпрос на „Радио К2“ след заседание на комисията

„Радио К2“: Г-н Димитров, как ще коментирате предложенията на КНСБ за промени в данъчната система, като пример веднага давам данък „богатство“, или минимален облагаем данък за заплатата?

Емил Димитров-Ревизоро: Пълно е с идеи, всеки има идеи. Част от тях са заложени в нашата програма, част от тях има и в тези на останалите политически сили. Тоест никой няма монопол над хубавите идеи, всеки би могъл да ги артикулира. Проблемът е, че ние сме подписали споразумение с ГЕРБ като малък коалиционен партньор да не променяме данъчната политика. Тоест на този етап на мен дори да ми се иска да вдигна ДДС-то или да намаля, или да вдигна необлагаемия минимум, или да направя прогресивна ставка – на 100 лева взимам 10, на 200 лева взимам 20, на 300 взимам 100 – това трябва да бъде съгласувано с големия коалиционен партньор. И мисля, че при това подписано споразумение много трудно би сработил един такъв механизъм. Още повече, че това се прави, когато се прави нов бюджет, сега моментът е благоприятен, но не се знае, ако се отвори „Кутията на Пандора“ не се знае кой още какво ще иска, като започнем от ДДС върху лекарства, върху книги, върху детски дрехи, върху детска храна, върху туризъм, върху кой каквото се сети. В един момент може да се окаже, че ние си играем с ДДС-то, а приходите ги няма. В момента в който приходите не са така добри, веднага ще се явят слоеве от населението, които изключително много разчитат на тези пари, пенсионерът няма откъде другаде, той си иска пенсията, малка, голяма, но да си я получава редовно. Майките с децата, това са бъдещите граждани на държавата, те ще ни гледат след време, те също си искат парите. Образование, здравеопазване, култура, сигурност, отбрана, всички разчитат на бюджетни приходи. Затова темата с приходите винаги е била много деликатна, в желанието да направиш нещо дали няма да навредиш, в желанието да промениш едно нещо дали няма да доведе след себе си много много много други промени. Но разговорът е наложителен, трябва да се изговори, трябва да се преценят и плюсовете, и минусите и да се види. Едни искат солидарен модел – тези, които работят, да дават на всички останали. Други казват, че е хубаво да даваш, но не да излиза, че един човек е работил 40 години и накрая получава с 20 лева повече от този, който никога не е работил и става „болен здрав носи“. Много е деликатна темата, но трябва да има дебат и по нея, за да се намери вярното решение.

Pin It on Pinterest