Елена Йончева: Земеделските кооперации са изключително важни – те поддържат живота в селата

„Земеделските кооперации са изключително важни, защото те поддържат живота и осигуряват работа в селата и малките населени места”. Това каза водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева, която заедно със секретаря на НС на БСП Вяра Емилова посети най-голямата земеделска кооперация в обл. Силистра, „Нива 93” в с. Професор  Иширково.
Йончева добави, че за развитието на земеделието има необходимост и от целенасочена държавна политика за подпомагане на земеделските кооперации и промени в Закона за кооперациите. Тя  посочи, че държавата не може само да разчита на европейско финансиране, а  то трябва да бъде допълвано и от национални доплащания, особено за стимулиране на развитието на овощарството и зеленчукопроизводството. Водачът на листата на левицата коментира, че  над 35 млрд. евро, в последните 10 години, не са стигнали до хората, до техните градове и села. „Това е така, защото октоподът, завладял България, не дава тези средства на малките и средни предприемачи и земеделци. Не може 70% от дадените за земеделие 7,4 млрд. евро. да отиват в под 100 семейства.  Те трябва да се дават и за земеделските кооперации, малките и средни земеделски стопани”, заяви Елена Йончева.
Председателят на кооперацията Велика Славова обясни, че кооперацията има 30 000 дка. земеделски земи и над 1300 кооператори. Тя добави, че земеделската кооперация в Професор Иширково осигурява 150 постоянни работни места, доставя  хляб и различни тестени изделия на десетки населени места, включително и на областния град, развива активна търговска дейност, а през активния земеделски сезон работните места нарастват на 300.
След срещата с работещите в кооперацията Елена Йончева, заедно с жители на селото, положи цветя на паметника на загиналите във войните от Професор Иширково по повод 74-та годишнина от победата над фашизма. 
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest