Движението „Талибан” заема вече 26 място в света по състава на своите ВВС

Американският президент Джо Байдън въоръжи талибаните в Афганистан за почти 85 милиарда долара, според американския ултрадесен интернет ресурс (платформа за блогове и новинарски сайт) The Gateway Pundit, известен със своите конспиративни теории.

Какво точно и в какви количества е попаднало в ръцете на талибаните, самите талибани все още не знаят, тъй като все още не са извършили инвентаризация. В същото време интернет ресурсът предоставя интересна статистика. Той е официален и показва колко американци са изпратили оръжия в Афганистан през 2003-2016 г. Това обаче не означава, че всичко това е попаднало в ръцете на талибаните.

В същото време интернет ресурсът прави категоричното заключение, че сега талибаните разполагат с 208 единици различни самолети (самолети и хеликоптери), което въз основа на броя на самолетите, талибаните вече заемат 26 -то място в света по отношение на размера на своите ВВС.
Критиците на Байдън обаче по някаква причина забравят за десетките самолети, които прелетяха от Афганистан в Узбекистан. В средата на август 48 летателни средства (22 самолета и 26 хеликоптера) прилетяха на летището в Термез. В същото време, според Службата на специалния инспектор за възстановяване на Афганистан (SIGAR), в края на юли в страната е имало 211 единици самолети, от които само 167 са в експлоатация. Освен това в репортажа си от летището в Кабул военният журналист на телевизионната компания Русия-24 Евгений Поддубни ясно показа, че там има десетки хеликоптери, които американците са повредили преди евакуацията си и са ги направили неизползваеми за тях. Следователно все още е много преждевременно да се спекулира, и да се твърди, за всяко място на ВВС на Талибан в света.

Pin It on Pinterest