ДСБ: Чернобил ще продължи да представлява опасност за много бъдещи поколения

На 26 април 1986 г. избухва 4-ти реактор на Чернобилската АЕЦ в Украйна.

35 години по-късно радиоактивността от експлозията е там все още.
Мълчанието на властите в НРБ — истинското радиационно замърсяване!
35 години от най-голямата ядрена катастрофа в историята ни. Радиоактивността е 90 пъти над тази на атомната бомба в Хирошима и Нагазаки.
От експлозията са засегнати негативно здравето на хората и околната среда, не само в бившия Съветския съюз, но и в райони на Европа.
Ако сте забравили, въпреки опасността и сериозността на случилото се, през 1986г. в България цари тишина, или по-скоро радостна глъч по площадите. Правителството укрива фактите и гражданите, не взима нужните мерки, поради което страната ни е сред силно засегнатите от радиацията. Информационното затъмнение излага на риск населението в целия тогавашен Източен блок. На 1 май в София се провежда манифестация, под капките на радиоактивен дъжд.
До днес няма достоверни данни за пораженията, нанесени от катастрофата в Чернобил. Себастиан Пфлугбайл, председател на германското Дружество за защита от радиоактивно лъчение, казва, че първите години след катастрофата е било забранено да се води официална статистика. Някои учени посочват, че жертвите са между 1 милион и 440 хиляди и 1,6 милиона.
През декември 1986 г. над централата се изгражда огромна бетонна сграда, наричана още “саркофаг”, която има за цел да затвори останките на четвърти блок и да намали радиоактивното излъчване. Въпреки това опасността , например при горски пожар в този район, продължава.

Чернобил ще продължи да представлява опасност за много бъдещи поколения. Не трябва да допускаме никога повече такава заплаха!

Pin It on Pinterest