Драгомир Стойнев : ГЕРБ и ДПС узаконяват корупцията в политиката

Единствено БСП се противопоставя

„В момента ГЕРБ и ДПС узаконяват корупцията в политиката в България.  Единствено БСП се противопоставя.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред БТВ. Той изрази притеснението си от поредната координираната акция на ГЕРБ и ДПС. „Тук вече демокрацията е под заплаха. Бих казал, че политиката е за продан, тя може да се приватизира. Всеки едни бизнесмен може да си купи политическа сила, тя да влезе в парламента и да гласува съответния закон , който да е в полза на съответния олигарх или бизнесмен, а не да е в полза на българските граждани“, изрази мнение Стойнев, като допълни, че това е отдръпване от европейските ценности и е изключително опасно.

„Проблемно е, че няма диалог.Случва се преди местните избори и ясно показва, че тази цялостна атака е насочена срещу БСП”, каза народният представител. Той коментира поканите на левицата за разговори с останалите партии: „Ние поканихме всички политически сили. ГЕРБ отказаха среща с нас. Когато от ДПС им подсвирнаха, веднага отидоха при тях. С ДПС се договориха  да предложат юридическите и физически лица да нямат лимит на финансиране към политическите сили. И оттук нататък двете партии ще бъдат основните партии през следващите години. Другите партии ще изчезнат.“ Драгомир Стойнев добави, че това е координация, която застрашава демокрацията. Той заяви, че управляващите  не са предложили алтернативен метод на финансиране и това е заплаха за съществуването на партиите.

„1 лв на глас води до корупционни практики в политиката и то официализирани. Когато дойде един олигарх и изсипе милиони, разбира се, че трябва да гласуват закон, който да го удовлетворява него, а не гражданите”, заяви Драгомир Стойнев. Той отправи молба към гражданското общество да се активизира, за да отхвърли това намерение. „Вижте само колко се бърза. Утре ще бъде гласувано в бюджетна комисия, така че до първи юли да бъдат намалени субсидиите, точно преди изборите“, коментира  Стойнев. Той допусна , че добрите резултати на „БСП за България” на Европейските избори са причина за искането за драстично намаляване на субсидиите.  „В 60 общини сме първа политическа сила, в още 30 сме пред ГЕРБ. В 12 областни града разликата ни с управляващите е 1000 гласа. Може би липсата на Цветанов принуждава ГЕРБ да приемат толкова брутални и мутренски методи, за да се прекърши опозицията. Ние ще направим всичко възможно  да спрем този устрем на управляващите”, заяви народният представител.

Стойнев коментира и ситуацията в БСП: “ В момента в левицата тече реформа, която бе изцяло подкрепена от Конгреса в неделя със ставането на крака и ръкоплясканията за Корнелия Нинова. Реформата е- всеки да  може да бъде народен представител максимум 3 мандата, лидерът на партията да  се избира пряко, а не от ограничен кръг от хора , както и да  има по-голяма независимост на структурите по места. Има хора, които са против тази реформа, нямат нужда от нея. Но тя ще модернизира партията.“ 

Pin It on Pinterest