Дончо Конакчиев: България се нуждае от силна и стабилна лява партия, само БСП може да има такава роля

БСП остро се нуждае от определена доза самокритичност за действията си, особено за периода след 1990 година, смята бившият вицепремиер от Кабинета на Жан Виденов

„България и особено трудовите хора в страната се нуждаят от силна и стабилна лява партия. Засега такава роля може да има само БСП“. Това мнение изрази Дончо Конакчиев, вицепремиер и министър на териториалното развитие и строителството в Кабинета на Жан Виденов в периода от 1995-та до 1997 година.

„Отмина изборът на председател на партията – за добро или лошо бъдещето ще покаже. След 10 дни предстои юбилеен конгрес. Този конгрес е важен, защото пред БСП има много проблеми – идейни, организационни, кадрови и други, каза Дончо Конакчиев. – Има, обаче, един кардинален проблем, от чието решаване зависи разширяването на доверието към партията и от там – влизането във властта. Това е проблемът за политиката, която БСП предлага“.

Според Дончо Конакчиев, досега в поведението на БСП доминира реактивната политика – критични реакции на инициативите и действията на ГЕРБ. „Това е естествено за опозиционна партия – управляващите трябва да се атакуват, смята още той. – Необходимо е, но не е достатъчно. На БСП е нужна силна проактивна политика – собствени предложения за решаване на най-важните въпроси на развитието на страната в този момент“.

Той е категоричен, че на предстоящия конгрес трябва да бъде обсъдено по кои въпроси и какви предложения трябва да се правят. „Това е сложен въпрос. Все пак от нова политика се нуждаят въпросите за ускорения икономически растеж, за намаляването на недопустимо големите социални и регионални различия, за демографския срив, за екологичната политика, а сигурно и някои други, каза Дончо Конакчиев. – Нужни са конкретни предложения, а не абстрактни визии“. 

Според Дончо Конакчиев, БСП остро се нуждае и от определена доза самокритичност за действията си, особено за периода след 1990 година. „Успешният конгрес ще е успех не само за БСП, но и за България“, категоричен е той.

Pin It on Pinterest