Дончо Цончев, Георги Парцалев и Григор Вачков ще бъдат увековечени в град Левски в Алея на славата по инициатива на ПП АБВ

Алея на славата с бележити личности, родени в град Левски, ще бъде изградена в центъра на града.

Идеята е на председателя на ПП АБВ Румен Петков, който бе в града на среща-разговор за Дончо Цончев. На тази дата се отбелязват 10 години от смъртта на големия творец. Гости на срещата бяха също депутатът Васил Антонов, общински съветници, общественици, приятели на Дончо Цончев. Акцент в срещата беше творчеството на майстора на късия разказ, представено от издателя, журналист и общественик Иван Гранитски, който подари книги с негови произведения, издадени през последните години от издателство „Захарий Стоянов“, на община Левски. Домакинът – кметът Любка Александрова, сподели пред присъстващите акцентите в богатия афиш от събития, посветени на бележитите българи, родени в общината – Георги Парцалев, Григор Вачков, Дончо Цончев. Освен Алеята на славата, предстои да бъде именуван площад в града на името на Дончо Цончев. През есента се очаква да излезе и книга със спомени за него.

„Освен големия творец Дончо Цончев, трябва за помним и винаги да припомняме и характера на този човек – един достоен, почтен човек, с висока степен на отговорност, който и в качеството си на народен представител, и като писател, беше винаги будната съвест на своето време. Ние винаги ще се прекланяме и винаги ще помним кой е Дончо Цончев“, заяви Иван Гранитски.

„Дончо е единица  за почтеност, за морал и за чест. Дончо не сведе глава пред никой режим, Дончо не сведе глава пред никого, в името на националния идеал. Дончо, всъщност, олицетворява тази сила на българския дух, за която толкова много говорим, а все по-малко я има“, каза Румен Петков. Той подчерта, че в тези дни, когато сме свидетели на поругаване на националната чест и достойнство, хора като Дончо Цончев много ни липсват, защото, по думите му: „такъв безспорен нравствен авторитет с няколко думи можеше да постави нещата на мястото им и да постави точката на Тито“. „Затова с връщането ни към авторитети като Дончо е поглед в бъдещето на България. И съм много щастлив че кметът на Левски прие идеята да се направи тази Алея, защото Левски е малка община, но е дала на България архитекти, поети, художници – големи имена от обществения и културен живот на страната“, каза още председателят на ПП АБВ. „Дончо държа хлапето в себе си живо до края. Хлапето Дончо продължава да живее сред нас и до днес“, каза пред присъстващите Румен Петков.

Pin It on Pinterest