Доц. Стойчо Стойчев: Борисов умело се справя с балансите

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

За Борисов, Радев, Доган, Тръмп, Путин, Ердоган, Макрон и България? 

Илиана Беновска посрещна доц. Стойчо Стойчев в студиото и отбеляза, че му е поставила сложни теми, които да обясни на разбираем език. Гостът каза, че балканската политика винаги е била политика на балансите, защото ако се взима страна, обикновено не води до нищо добро, особено гледайки българската история. „Пристрастното отношение към някоя от великите сили никога не ни е извело на здрава основа.“, каза доц. Стойчо Стойчев и припомни, че сме преживели няколко национални катастрофи и не става въпрос дали сме избрали правилната или грешната страна. На въпрос на водещата какви са критериите за правилна и грешна страна гостът отговори, че някои имат критерии, а други не, а историята може да каже. Именно тя е казала, че ние през годините сме взимали грешната страна, когато става въпрос за световните конфликти. Доц. Стойчо Стойчев отбеляза, че Балканите са мултикултурна среда не само по отношение на вътрешния състав на страните, но и по отношение на интересите в този регион и успешните политици са били тези, които проправят мостове между тези интереси.

Беновска го попита конкретно дали Путин и Тръмп използват България като везна и дали си мерят силите тук на енергийна и газова основа. „Не бих казал, че България е толкова важна в техните планове, дори напротив. Просто ние сме част от един регион, в който има противопоставяне, в който тези велики сили очевидно имат интереси и самата дефиниция за велика сила означава да имаш интереси и да се месиш във вътрешните работи на страните.“, отговори доц. Стойчо Стойчев. Беновска попита: „Какво ще предпочете Борисов и как ще балансира между газовата пирожка на Путин и енергийния и сигурностен Мак Доналдс на Тръмп?“ Събеседникът й е категоричен, че ние вървим към такъв баланс, защото когато се осигури адекватна свързаност с Гърция по отношение на газа, това означава, че ние можем да внасяме и американски газ. От друга страна, интересът на Путин е страните в Източна Европа да са максимално зависими от руската външна политика. Водещата попита дали той има предвид, че Борисов балансира скоростта, с която се изгражда Турски поток и Гръцкия. „Аз мисля, че той доста умело се справя с тези баланси и това е основната причина, поради която се задържа толкова време актуален в българската политика.“, заяви доц. Стойчо Стойчев и даде пример и със сделките за самолети, че винаги се търси баланс, а не се взима едната крайна страна. Според него сме имали и други примери за министър-председатели, които взимат страна, имайки предвид Иван Костов, който се е надявал на фона на реформите, които е направил, да бъде преизбран. Политологът обобщи, че според него Борисов е балансьор, и не е в ролята да го квалифицира дали е мъдър или не.

Водещата го попита къде вижда баланса в избирането на надзорник на главния прокурор под условието, че заради това ще ни махнат мониторинга, но съобразявайки се с препоръките на Венецианската комисия, която няма задължителен характер. Според доц. Стойчо Стойчев ако стриктно се погледне темата за корупцията по високите етажи на властта, ще видим държави, в които няма никакви комисии. Той даде пример с Великобритания, където няма комисия за борба с корупцията и надзорник на прокуратурата, защото те си вършат работата. „Ако прокуратурата и полицията си вършат работата, няма да се налага каквито и да било нови институции да бъдат създавани.“, заяви гостът и допълни, че създаването на комисии обикновено цели нещо да се „замете, изопъчи“. Беновска коментира, че това са разсъждения на теория, а не на практика. Доц. Стойчо Стойчев каза, че теорията е изведена от практиката и се позова на Самюъл Хънтингтън, който пише за тези неща – в една силно корумпирана страна, ако се създават нови и нови специални органи за борба с корупцията, това само увеличава възможностите за корупция. Беновска помоли за коментар по конкретния случай, в който Гешев бе избран при страхотно обществено напрежение и малко след като той е избран, му се назначава надзорник. Доц. Стойчо Стойчев каза, че това поражда и друг въпрос и цитира проф. Огнян Герджиков, който е попитал кой ще контролира контролиращия. Беновска цитира думите на предишния й събеседник Рамадан Аталай, който е казал, че ако някой ще контролира контролиращия прокурор, то по-добре и Борисов да си назначи контролиращ министър-председател. Политологът смята, че ако трябва да назначим някой, който да контролира друг, означава, че нямаме доверие в системата и институциите. Водещата припомни, че вчера Борисов е презентирал тази идея, давайки думата на Данаил Кирилов за формулировките, но на разбираем език той е обяснявал нещата и попита защо министър-председателят се е нагърбил с това. Според доц. Стойчо Стойчев този ангажимент не е пряко срещу прокуратурата и ако г-н Гешев се притеснява от такъв тип механизъм, би казал, но напротив, той преди седмица е заявил, че няма против и 5 контролни органа да му се сложат, защото е убеден в действията си.  Проблем според госта би било ако независимият прокурор политически отсява прокуратурата какво прави или не, но по думите му това не е целта. За него не е голяма драма дали ще има или няма такъв тип институция, защото ако в съдебната и изпълнителната власт има желание да се вършат беззакония, те биха могли да се вършат независимо от институционалната постройка и обратното – ако всички български граждани имат базовото желание да живеят по правилата и в подредена държава, то и в най-опростения вариант на държавни институции, бихме се справили добре. За финал Беновска връчи на доц. Стойчо Стойчев здравата българска червена ябълка и тениската на предаването „Беновска пита“. От своя страна той й подари последната си книга „Контролираният и купен вот“

За финал Беновска попита събеседника си какво послание би предал на Борисов, как да постъпва с компромисите, с коалиционните партньори, с грантаджиите. „Не става въпрос за компромиси, става въпрос за премерени действия, защото когато много залитнеш в една посока, е възможно да изгубиш баланс. Политиката на баланс не означава, че е политика на компромиси. Има принципи, с които компромиси не се правят.“, отговори той. Така завърши разговорът между доц. Стойчо Стойчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 

Pin It on Pinterest