Политика

Доц. Стойчев: Главчев си остава на Борисов!

доц. Стойчо Стойчев, политолог – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 30.03.2024 г.     

Българите – воайори или съучастници в политиката? 

Беновска започна разговора с анонса, че нова страница в историята на България се обръща днес – служебно правителство, начело с Димитър Главчев, избран по новите конституционни правила. Водещата пожела да чуят началото на седмичния коментар по темата. 

“Борисов & Пеевски, като СЕКС-КУКЛИ ви бяха Кирил Петков & Христо Иванов & Кокорчо & Гном & Денков! 

И понеже Кирил Петков и Христо Иванов, Кокорчо и Гном, и Денков се докараха до избори от липса на акъл… Борисов/Пеевски, след изборите, вероятно, ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ще инсталират на Кирил Петков и Христо Иванов, Кокорчо и Гном, и Денков! 

КЕФЪТ ще е по-пълен за Борисов/Пеевски, ок!  

А, ние, българите?! Пак ли ще го играете ВОАЙОРИ?!  

Е, го Слави, Политик! Пее „Кога зашумят буките“…  

Е, само пее…  

А, вие спите!  

В шкембетата с кофти наденица, хормонална бира и мечтаете летоска да полегнете на бут У Гърция! 

Докато е така. Заслужавате си го! 

А! Щях да забравя!  

Горица/Грънчарова – Кожарева – последният да затвори вратата/щяла да се казва премиерка на родината ни…  

Чудя си, после… Долчинка ли… Полянка ли… Локва ли… Трябва да търсим… 

А, иначе, драгата ни България ври и кипи.” 

Доц. Стойчев коментира, че половината българско население е свързано с нещо политическо и затова не е сигурен, че всички българи са воайори на политиката, а по-скоро нещо средно между участници и воайори. “Може би, затова българите имаме афинитет към политиката и коментирането на политиката все едно експертно я владеем. Нещата се случват и с наше участие, колкото и скандално да звучи това на фона на мейнстрийм схващането, че задкулисието движи нещата, а пък ние сме невинни жертви на приготвеното от олигарситеНие сме съучастници и политическият елит е елемент на нашето общество и както сме го наредили ние, така си живеем живота” коментира политологът. Той си припомни плакат на Кирил Петков и Асен Василев, на който е пишело – “С Вас сме, г-н Президент”. “Дали той ги избра, дали те го избраха – един Господ знае. Объркват се сметките. Колкото и да отричаме, фактите стоят във времето, независимо от интерпретациите” каза още Стойчев.  

Нова страница в историята – кабинет на Главчев?; Президентът Радев със свой проект? 

Беновска го попита дали обръщаме нова страница в историята с избора на Димитър Главчев за служебен министър-председател. Политологът отговори, че държим новата страница за ъгълчето и тръгваме да я открехваме, но това не зависи от настоящото събитие, а от следващите, които предстоят. Той отбеляза, че ако днес президентът назначи служебния кабинет или в понеделник, и разпусне НС на 2-ри април, с насрочване на избори за 2-ри юни, наистина ще прилича на разлистване на нова страница, особено ако президентът афишира участие в предсрочните избори чрез свой проект. “Дали ще се казва 3-ти март или нещо друго, няма значение, но важното е той дали ще се включи в тези избори, защото ще имаме изключително променена ситуация след изборите. Ако президентът по никакъв начин не участва в тези избори, тогава страницата ще си остане неразлистена. Говоря за потенциална следизборна колаборация между проекта на президента и ГЕРБПрезидентът може да измести Промяната за съставяне на правителство. Ако се включи в изборите. Много хора казват, че няма да повтори грешката с ПП. Ако те са го подвели, има хора, които не биха го подвели. Г-жа Десислава Радева би била прекрасна лидерка на партиен субект и в нея никой не би се усъмнил, че ще предаде президента. Тя самата, като че ли, има визия и амбиция за политик и лидер. Що пък не?” коментира доц. Стойчев. Беновска отбеляза, че Радева наскоро е имала снимки на шадравана пред президентството, по време на консултациите със заместниците, номинирани за евентуални министър-председатели и се запита дали наистина не се заформя нещо. Стойчев отговори, че по-подозрително би било, ако снимките са вътре на консултациите. Той добави, че много хора смятат, че президентът няма да излезе от президентството.  

Кой ще напише кабинет “Главчев”?; Избори 2 в 1 или парламентарните с друга дата? 

Беновска отново се върна на темата за Главчев служебен министър-председател, а Стойчев веднага каза, че според него отдавна са измислени министрите и цялата работа просто се формализира. “Има ли бивши ГЕРБ-аджии и партийци? Кой ще напише кабинета? Написал ли го е вече?” попита водещата. Стойчев отговори, че вече е написан от Радев и Борисов и цялата формалност ще бъде извървяна, без да създава предпоставки за упрек и атаки, но такива важни решения не се взимат в рамките на формалната процедура. Беновска попита Главчев ли ще бъде сам автор на коня, който внася сам листчето, а Стойчев отговори, че ще се случи както с Габриел – сама написва министрите, сама ги обявява, но е ясно, че предварително трябва да се гласува с президента, защото може да откаже. Водещата отбеляза, че в закона пише, че президентът можел да го консултира с политическите партии. Стойчев се запита поради каква причина ще му трябва мнението на партиите и дори и да се проведат такива формални консултации, вероятно неформалните вече са се случили и нещата са изяснени, а цялата работа се съобразява с изборите, ако те бъдат на 2-ри юни, защото ако са на 9-ти юни е едно, ако са след 9-ти юни означава друго. “Ако са прави социолозите в своите прогнози и има разколебаване в електората на ПП-ДБ, и изборите са след европейските, е възможно да се регистрира този отлив на избиратели на европейските избори и след което на парламентарния вот да има много по-голяма мобилизация. Ако парламентарните са преди европейските, това означава, че този отлив ще се регистрира на парламентарните и това няма как да бъде коригирано в последствие” обясни доц. Стойчев. Беновска отбеляза, че днес ПП имат конгрес, ще избират ръководство, евродепутати. Политологът коментира, че всички избират ръководства и кандидати, но е важен таймингът на изборите. “Ако президентът е решил да си го върне на Кирил и Асен, ще направи изборите на 2-ри юни” заяви доц. Стойчев.  

Кой кого употреби?; Делян Пеевски 

Водещата попита политолога дали Борисов ги е употребил – Петков, Василев, Денков и Иванов – или те са го употребили. Стойчев отговори, че колкото те са го употребили, толкова и той тях и 9 месеца съжителство, ако беше толкова неизгодно за едните и изцяло в полза на другите, нямаше да се случи. Той подчерта, че общото управление е било с еднаква полза и за двете страни, даже и за трите – ДПС и Делян Пеевски. Стойчев отбеляза, че три страни по-лесно постигат съгласие, отколкото две запъващи се като ГЕРБ и ПП-ДБ, без посредничеството на Пеевски като балансьор. “Едните надцениха малко ситуацията или пък другите подцениха и това доведе до този край. ПП надцениха тежестта на Борисов да участва в управлението на всяка цена и се опитаха максимално много да извлекат полза от това. Той пък успя в подходящия момент да ги заблуди. Трудно бих казал, че ги е употребил. Половината политици в тяхната пъстрота са били с него и в други отношения” каза още Стойчев.  

Беновска пожела да чуят какво е попитала Делян Пеевски, за да продължат с темата за балансьора. 

Пеевски: Не знам в “епохата на сглобката” ли сме и колко ще е, МДПС са готови да управляват България!  

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 10.02.2024 г.     

Илиана Беновска: Г-н Пеевски, в „епохата на сглобката“ каква мисия ще поръчате на Младежкото ДПС? И почетният председател Ахмед Доган заръча ли Ви нещо да им кажете? 

Делян Пеевски: Не мога да кажа, че това е епоха. Нека да видим колко ще продължи. „Епоха“ се говори за нещо дълго. Като цяло нашите младежи трябва да се подготвят да управляват България! Ние имаме уникални кадри и работим да развием нашата младежка организация. Със сигурност те ще участват сериозно в управлението на България! 

Илиана Беновска: Г-н Пеевски, може ли за бъдещето да поговорим малко? 

Делян Пеевски: Вие си зададохте въпроса, г-жо Беновска! 

Илиана Беновска: Колежката зад мен зададе 4 въпроса! Искам да Ви питам, Вие обещахте 2013 година правова държава, законност, справедливост за всеки! Извинявайте, сега можете ли да го осъществите това? 

Делян Пеевски: Моля Ви! Има достатъчно колеги, г-жо Беновска, нека да си кажат нещата! 

Илиана Беновска: Значи някои могат да питат по 4 въпроса? 

Делян Пеевски: Специално пресконференцията не е само за Вас! 

Стойчев коментира, че анонсът от конференцията бил, че те са бъдещето, което ще управлява страната по новата конституция, която е направена в тяхно име. “Това беше апогеят, защото разривът дойде 10 дена след това, на 20-ти февруари ПП публикуваха меморандума, от който започна началото на края. Пеевски има качества и най-малкото след всичките премеждия покрай него от 2013 година насам, виждате в момента в каква позиция се намира. Ако нямаше качества, надали щеше да е на това място и да говорим в момента за него в този контекст. Много други участници в политическите процеси ги няма, някои сме ги забравили. Големи фактори вече ги няма. Пеевски продължава да е тук и увеличава присъствието си публично” подчерта доц. Стойчев.  

Борисов и Пеевски за България 

“Можем ли да ги поощрим, събирам ги непроизволно, в момента действат заедно, а поколенчески и като маниер са различни – Бойко Борисов и Делян Пеевски малко повече да се посветят на нас хората, на България?” попита Беновска. Стойчев отговори, че те поколенчески много се различават, отдавна са в елита и постепенно се откъсват от обикновените хора, което прави трудно влизането в техните проблеми, но не са стигнали нивото на Путин и Ердоган, които са полубогове, а особено Путин е вече 2/3 Бог. “Как ще се грижите за хората, ако нямате комуникация с тях? Вие няма да разберете какво мислят, какви са им проблемите, може да искате много да им помогнете, но да им помагате по грешния начин, защото не се сблъсквате с техните проблеми. Това не е тяхна вина. Такъв е животът. Като си 20 години все по върховете, трудно се получава комуникацията” коментира политологът.  

Комуникация на политиците с българите 

“Нещата са много динамични, на по-младите им импонира, но не знам дали им дава възможност да разберат какво се случва – не трябва ли да се смени най-накрая начинът на комуникация? Това НС е жалка работа. Излизат едни господа, загубили контакт с хората, от една врата, струпваме се там и се започва едно квакане. Какво е това? Нито се разбира кой пита, нито кой отговаря и какво. Нито има целенасоченост и взаимно уважение. Какво дърдорят в коридора? Това е неуважително и към избирателите. Има си трибуна” коментира Беновска, а Стойчев добави, че отделно от това – някой гледа зад фикуса. Той отбеляза, че има три модела на комуникация между политиците и хората – директен, на Борисов и Пеевски, които имат ПР, но те не говорят, служебните кабинети – през връзки с обществеността, които обявяват позицията на правителството, а министър-председателя не го чуваш, и Промяната, които хем пускат ПР-ите да участват, хем лидерите говорят и човек започва да се бърка кой е лидер и кой определв дневния ред. “Най-институционалният от трите модела е на служебните премиери, ако гледаме западните демокрации. Руснаците са по същия начин” каза Стойчев. Беновска подчерта, че Путин сяда и пресконференцията продължава, докато не питат всички и не им се отговори, а Стойчев коментира, че Путин има самочувствието, че от него зависят нещата и е крайна инстанция, докато в българската политика няма такива. “Няма водачи от калибъра на Путин, което незадължително е лошо, може би, е добре, защото ако един човек говори като крайна инстанция и дава отговори на всички въпроси, те не подлежат на ревизия, сигурно ще сме се сбогували с демокрацията в по-голямата и част. Поне в съдържателната и може би остава само процедурната и парадната, която гледахме на изборите в Руската Федерация” отбеляза доц. Стойчев.  

Каква ще е темата следващата седмица? 

“Каква според вас ще бъде темата на нашия разговор, ако другата седмица се видим?” попита за финал Беновска. Доц. Стойчев отговори, че сигурно ще е свързана с предизборната кампания и скандал, с който тя ще се открие и ще заглуши тотално кампанията за европейски парламент. Той подчерта, че е интересно дали ще са на различна дата или ще съвпаднат, защото това ще покаже намеренията на президента и потенциала му за сътрудничество в бъдеще с други политически субекти. 

Така завърши разговорът между доц. Стойчо Стойчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 30-ти март 2024 година.   

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest