Доц. Георги Кючуков: ЕК да обясни критериите за избор на ваксината

НОЩ носи вина за разрастването на COVID-19 кризата с прогнозите за апокалипсис

ЕК не обясни критериите за избор на ваксината, която страните от ЕС ще закупят, коментира в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ. В момента има 150 ваксини за COVID-19, които се разработват в света, като от тях 12-13 са с доказан ефект.

„Не е ясно на каква основа са избрани ваксините на „Пфайзер“ и „АстраЗенека“. Вярно е, че те са в напреднал стадий, но въобще не се говори за ваксината на „Гамалея“ например, а ваксината на „Санофи“, която на страна от ЕС, беше оставена на заден план. Тук ЕК направи грешна стъпка и не разясни на населението на Европа критериите, по които е избрана ваксината. По този повод в западния печат се вдига доста сериозен протестен шум“.

Според доц. д-р Георги Кючуков малко са хората, които биха отказали ваксинация. Той очерта три спешни мерки за противодействие на COVID-19 кризата. Според него смъртността от COVID-19 се е увеличила, защото болните не могат да бъдат лекувани адекватно. По думите му, за разрастването на COVID-19 кризата е допринесъл НОЩ с изявленията си за апокалипсис, който не се е случил пролетта. С това се загуби доверието на хората към щаба.

Доверието в този момент е много важно, но трудно би се върнало. Могат да се вземат три спешни мерки в настоящия момент, посъветва Кючуков.

„Първо – научните дружества по вирусология, по инфекциозни болести и белодробни болести да създадат алгоритъм, с който ясно и точно да се разделят пациентите на леки, средни и тежки. В момента такова разпределение липсва и лекарите, които са на първа линия нямат увереност да върнат болен, който, според тях, е лек вкъщи, а паниката допринася за това, че много хора настояват да са в болница. По този начин болничната система е подложена на силен натиск. Второто, което бих препоръчал, е – да се създаде ясен алгоритъм за наблюдение на тези, които се лекуват в домашни условия. Третата мярка, която бих предприел, ако зависеше от мен, е създаването на специализирани болници за коронавирус в големите градове“.

Според доц. д-р Георги Кючуков масовото тестване е добра тенденция. Хаос в здравната система има и у нас и в повечето европейски страни, а преекспонирането на заплахата от COVID-19 погрешно. Стига се до парадокса, че няма къде да бъде лекуван човек с двустранна бронхопневмония и отрицателен PСR тест.

Pin It on Pinterest