Доц. д-р Георги Кючуков: От влизането ни в ЕС имаше безкрайни шансове националните цели за Шенген да бъдат постигнати

Броени дни преди европейските избори разговори за бъдещето на Европа и България, като страна-членка на ЕС, важните приоритети и оставените послания продължаваме в предизборното ни студио с кандидата за евродепутат от листата на „Коалиция за България“  Доц. д-р Георги Кючуков в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.
Водещ: Д-р Кючуков, последните дни до така важния 26-ти, как ви се стува предизборната кампания до този момент? Успяхте ли да предадете ясно посланията на избирателите пък и да бъдете чути?
Георги Кючуков: Прави ми впечатление, че предизборната кампания на големите партии е съсредоточена предимно в медиите и по-малко в срещите с гласоподавателите. Обратно на тях „Коалиция България“ провежда срещи в цяла България, като се започне от големите градове и се свърши до селата и смятам, че предвид участието на хората в нашите срещи ние сме чути и бих казал добре възприемани сред хората.
Водещ: Какво казват избирателите при тези срещи, кои са основните проблеми, на които биха искали да бъде обърнато по-сериозно внимание?
Георги Кючуков: Основният проблем, разбира се, това е бедността, това е неравенството в България. Ние подчертаваме, че това е действително проблем, който трябва да бъде разрешен, който частично може да бъде разрешен, чрез и в рамките на ЕС. Разбира се в тази връзка много голямо значение има нашата национална политика, но все пак редици рестрикции, които Европа поставя, редица планове за Европа на две скорости, например, възпрепятстват изравняване на доходите и изравняване на производството на нашата страна. Ние казваме – да, Европа на две скорости, но втората скорост трябва да бъде за тези, които са икономически изостанали, за да има догонващо развитие на икономиките на по-слабо развитите страни. Един съюз не може да бъде  равнопоставен, не може да бъде траен, когато страните са едни изключително бедни, другите изключително богати и проспериращи. Това е основното послание, което ние имаме. Но в тази връзка ние твърдим, че досега България е присъствала, но не е участвала в ЕС. Ние сме присъствали по-скоро като едни статисти и затова нашето послание към хората е, че достойното представителство и активното участие в ЕС минава през избора на знаещи, можещи и инициативни български представители в ЕП, които се грижат преди всичко за интересите на страната, а не за собствените си интереси.
Водещ: Осъзнава ли се, обаче тежестта на този избор, който предстои да направим, най-вече сред обществото?
Георги Кючуков: За съжаление повечето хора смятат, че ЕС и изборите за ЕП са нещо далечно. Основната причина е, че много малко хора са усетили ползата от нашето влизане в ЕС, което по моя преценка е най-значимото нещо, което сме постигнали през последните 30 години. Те не са го осъзнали, първо защото както казах, ние не участваме активно в ЕС и второ, защото нашите представители не реагират адекватно, според правилата на ЕС да блокират законопроекти, които действа срещу нас и срещу другите по-малки периферни страни. Не може например за плана „Макрон“, така известният план „Макрон“ за превозвачите, нашето правителство да се усети едва, когато този план е внесен в ЕП, при условие, че две години преди това на срещи на върха, на срещи на министрите на транспорта имаше десетки възможности или да бъде премахнат, или да бъде модифициран, или грубо казано, да бъдат спазарени изгодни за нас условия, спрямо други проекти на същия господин Макрон. Примерно бяха готови от френската страна да приемат избягване на връщане на превозните средства в България срещу наша подкрепа на закона за командированите работници. Ние го подкрепихме, но оттам нищо не последва. И в тази връзка, малко в рамките на шегата бих искал да кажа, че ние сътворихме прецедент в ЕС, който надали скоро ще се повтори. Министър на ЕС да играе хоро и да протестира в Брюксел пред същия този ЕС, чиито министър е. Не се действа така и затова не се усеща от хората.
Водещ: Добре, казвате ние не участваме, само присъстваме. Доколко способни са решенията, взети в ЕП и от представителите, които ще изпратим там, да повлияят на различни положителни аспекти у нас, ако е налице една по-голяма активност от страната ни?
Георги Кючуков: Смятам, че ЕС предлага много възможности за подобряване на положение на всяка една индивидуална страна. Но ние не използваме тези възможности. Още с влизането ни в ЕС имаше три приоритета, за които се борихме и две клишета, които трябваше да оборим. Трите приоритета са Шенген, валутният съюз и мониторинга на България, а клишетата са, че сме най-бедната и най-корумпираната страна.  Дотук нищо не е променено от нашето влизане в ЕС. Специално за Шенген имаше безкрайно много възможности чрез лобиране, чрез подкрепа на други страни това да бъде постигнато. Обаче не беше постигнато. Примерите са много за неща, които влияят макар и индиректно върху икономическото състояние на страната.
Водещ: Грешка ли ще бъде при избор на 26 май да надделеят вътрешнополитическите проблеми, които несъмнено всяка една страна членка преживява?
Георги Кючуков: По принцип вътрешнополитическите проблеми не могат да не се отразят на избора на гражданите, но лошото е, че наблягане само на вътрешнополитическите проблеми не подпомага развитието на нашето участие в ЕС. По-малко от 1% от гражданите на България знаят механизмите на действие на ЕС, какво може да направи. Това не е работа на човек , който не е там, лошо е, когато и наши участници и наши правителства не знаят правилата на ЕС. Но винаги и при всяко положение вътрешни проблеми се отразяват на вота.
Водещ: През този един месец, по време на предизборната кампания много се споменава понятието „европейска тематика“. Освен това, за което си говорихме– догонващо развитие на страната ни, изравняване на доходите с европейски такива, кои са другите моменти, които трябва да попаднат в тази т.нар. „европейска тематика“?
Георги Кючуков: За нас номер едно и в нашите послания, това е Европа да бъде континент на мира. 75 години в Европа няма война и ние сме свикнали, едва ли не, че войната е нещо отминало, но напрежението в Европа нараства и ние трябва категорично да се противопоставим на световно нарастващото напрежение, на надпреварата във въоръжаването. Ние предлагаме инициативи за общоевропейски диалог за мир. Не бива да се забравят уроците от двете световни войни. Не може да има общоевропейски мир, при условие, че има санкции и бариери при общуването с Русия. Европа не може без Русия, а Русия е част от Европа, а европейската сигурност е неделима. Освен това, отхвърляне на двойните стандарти във външната ни политика и налагане на волята на силния, това не може да бъде политика на един съюз. И последното, с което много се спекулира, въпросът за миграцията – ние казваме „да“ на помощта към всички бедстващи, но „не“ и то категорично  на безконтролната миграция.
Водещ: Действително важни теми – доходи, миграция, мир на континента и не само, наред с всички тях, които се обсъждат, които предстои да се обсъждат и да се търси решение, какво място в разговорите за бъдещето на Европа намира темата за здравеопазването?
Георги Кючуков: За съжаление обща европейска политика по темата за здравеопазването няма. И бих казал, като лекар, че по-скоро инициативите и директивите на ЕС имат ограничителен характер към някои специфични методи на развитие на здравеопазване в отделните страни. Ние бихме искали различните ограничителни разпоредби в развитие на здравеопазването да паднат, като всяка страна да може да развива собственото си здравеопазване, което е една от най-важните части в социалната политика на държавата, по начин, който е удобен и изгоден и полезен на гражданите в тази държава. Друг е въпросът – доколко отделните държави, включително и нашата имат интерес да развиват това здравеопазване. Нашето послание по отношение на здравеопазването е – здравето не е стока, здравето не може да се продава и да се купува.  Мисля, че това достатъчно ясно показва нашата ангажираност към проблемите и на здравеопазването.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest