Доц. д-р Атанас Мангъров бе в Пловдив, където отговори на въпросите по темата COVID-19

Доц. д-р Атанас Мангъров бе в Пловдив по покана на зам.-председателя на ПП АБВ Владимир Маринов, където отговори на въпросите на пловдивчани по темата „COVID-19 в настоящето и въпросът за бъдещето“. В рамките на дискусията доц. Мангъров подчерта липсата на адекватност на прилаганите противоепидемични мерки и коментира, че има два начина обществото да се справи със ситуацията – единият е „Животът продължава“ и това е когато хората продължават да ходят на работа и ритъмът на ежедневието им не се променя, а вторият е „Китайският начин“, при който се затварят цели градове и дори държави, животът спира за неопределено време и икономиката загива. 

Настоящата ситуация в държавата той определи като „медицински фашизъм“.

Според него внушителната статистика за заразени се дължи на масовото тестване и обясни, че заразен не означава болен – голяма част от тези, които лежат в ковид отделения, могат да са си вкъщи. Доц. Мангъров каза още, че ако липсваше масовото тестване, в момента в инфекциозните отделения щеше да има 200-300 заболели така, както беше преди години при епидемията от свински грип.

„80% карат COVID без симптоми, 15 на сто имат, а само 4-5 процента са за хоспитализация“, подчерта Мангъров. Той добави, че вирусът не е опасен за млади, здрави и силни хора, както и за децата. Но е много сериозна заплаха за хора в напреднала възраст с придружаващи заболявания.

Инфекционистът изрази съмнения и относно компетентността на членовете в Националния оперативен щаб.

COVID-19 има и човек може да загине от това заболяване. Но начинът, по който се противодейства, не е правилен, подчерта докторът.

В рамките на дискусията бе поставен въпросът за ваксините срещу COVID-19 в контекста на заявката за непоемане на отговорност от страна на разработчиците. Стана ясно, че производителят на ваксината срещу коронавирус няма да изплаща обезщетения при евентуални съдебни искове – цялата финансова отговорност ще падне върху правителствата. Споразумението е между Европейския съюз и фармацевтична компания относно намиращата се в процес на разработване ваксина срещу коронавирус. То предвижда предварително сваляне на всякаква отговорност при евентуални странични ефекти, причинени от приема на препарата. На въпросната фармацевтична компания вече е изплатена сумата от 336 млн. евро за бъдещия договор.

Зам.-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов коментира, че стресът и притеснението у хората заради COVID-19 са институционално насадени.

“Медицинският въпрос е едната страната на монетата, другата е икономическият. Все си мисля, че при повторно задълбочаване на мерките, за да угодим на властимащите, ние вървим по една наклонена плоскост, която води до още по-голям проблем. Проблем, който ще бъде социално-икономически, с много тежки последствия за нацията.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че това, на което сме подложени от март насам, е ежедневна агресия срещу обществото – действия които ще доведат до тежки и незаличими дълго време последствия. Той подчерта липсата на каквато и да е професионална обосновка за налагане на редицата мерки срещу COVID-19 като особено будеща въпроси е последната министерска заповед, която по изключение разрешава провеждането на турнира Sofia Open – на закрито, при абсолютна забрана за публика на всякакви други спортни мероприятия. Това са двойни стандарти, които отвращават и пример за обслужване на определени интереси, коментира той и добави, че това е един от примерите, които дискредитират мерките и карат хората да не ги спазват. Петков подчерта, че мерки трябва да има, но ясни и аргументирани.

Д-р Пламена Заячка, лидер на АБВ-Младежи, подчерта, че на първо място е необходимостта гражданите да бъдат успокоени, вместо да им се говори за „умиране яко“. Тя акцентира върху последната министерска заповед в частта й за дистанционно обучение и посочи с тревога, че това са бъдещите специалисти, някои от които ще спасяват човешки животи. Тя призова за отговорност от страна на гражданите и спазване на елементарни хигиенни правила.

Pin It on Pinterest