Джейхан Ибрямов към премиера: Защо гладът дойде в България при вашето управление?

 Това въпрос зададе народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов на премиера Кирил Петков по време на парламентарния контрол.

Въпросът му бе свързан мерките на правителството по отношение на инфлацията и рязкото повишаване на цените на основни стоки храни и услуги.

Ибрямов съобщи изключително тревожни цифри. През последната година, най-вече през последните месеци, седмици и дни, сме свидетели на невиждана инфлация през последните 14 години. През март тя достигна 12,4 на годишна база, показват данните на НСИ. Основната причина за тази инфлация са по-скъпите горива, газ, транспорт и храни. Най-осезаемо е поскъпването в сферата на транспорта, където цените са близо 26% по-високи в сравнение с миналата година, заяви Джейхан Ибрямов.

Над 43 % са нараснали на годишна база цените на горивата за автомобили, отново те стоят в поскъпването и на комуналните услуги с близо 14%.
Над двойно е увеличението на газа – 117%, а с над 30 нагоре са цените на твърдите горива. Инфлацията при храните също расте и достигна 17,5% в сравнение с март 2021 г. При хранителните продукти най-голям скок има при олиото, което поскъпва само спрямо февруари с 23%. За месец брашното и картофите са поскъпнали с близо 6 на сто. Ръстът при яйцата е 8,3 на сто.

Националната статистика отчета и поскъпване на всички останали групи продукти и услуги с малки изключения. Цените на основните стоки и услуги вече са непосилни за повечето домакинства. Станахме свидетели на шока от страховете на хората. Заради неконтролируемото поскъпване на стоки и услуги заради липсата на адекватни мерки от Ваша страна вече сме напът да попаднем в спиралата от индексиране на цени и заплати, която трудно може да се прекъсне. И вместо в преходна инфлация да попаднем във вкопана инфлация, както ни предупреждават водещи икономисти, каза народният представител от ДПС.

Продължаваме да се изправени пред криза с много неизвестни. Потърпевш от нея ще е българският народ, защото България все още продължава да е най-бедната страна в ЕС, допълни Ибрямов.

Газът, бензинът, токът, водата, хлябът, олиото и т.н. – това са основните стоки и храни, които са поскъпнали и които влияят на ценообразуването на всички останали.
Перспективите допълнително се влошават от конфликта в Украйна и икономическите последствия от него. Това ще доведе до по-висока от заложената в бюджета на страната средна годишна инфлация от 5,6% според думите на самия вицепремиер, каза още депутатът.

Моят въпрос е какво планира правителството за стопиране и намаляване на инфлацията, има ли българското правителство кризисен план и кога той ще влезе в действия, попита Ибрямов.

Кирил Петков не даде отговор. Бойко Борисов от сутрин до вечер казва какви са били цените при него и сега, заяви министър-председателят. И допълни: „Да, има инфлация. Тя беше заредена през цените на енергийните източници в цяла Европа.“.

Дадохме 4.1 млрд.лв., за да ограничим ръста на цените на тока. България е една от малкото страни в Европа, където цените за битовите потребители не се покачиха. Вдигнахме минималната работна заплата, природният газ за юни ще бъде с по-ниска цена от април, каза още Петков. И заяви: „Аз разбирам защо Бойко Борисов казва, че още не е време за избори. Защото вие нямаше да се справите.“.

Г-н премиер, аз съм Джейхан Ибрямов не съм Бойко Борисов, контрира народният представител от ДПС. И допълни: „Аз съм български народен представител, български гражданин и етнически турчин. И очаквах да се обърнете към мен, а не към партия ГЕРБ.“.

Г-н Премиер, явно имате желание да не отговаряте, но аз искам ясен точен и конкретен отговор на поставения от мен въпрос. Бизнесът казва, че сте ги компенсирали с 1,5 млрд., а вие твърдите, че са 4,1 млрд. Къде са останалите 2,6 млрд. лв., попита Ибрямов.

Г-н премиер, вие твърдите, че сте икономист и сте завършили Харвард. В Харвард има страхотни преподаватели, икономисти, които са спасили от глад Африка, но явно вие не сте присъствали на техните лекции. Правите анализ, анализ на анализа и нищо конкретно. Всички мерки са контрапродуктивни. Това го казват и водещи анализатори, и народът, който се надига. Всички очакват бързи мерки от Вас. Ако вашият екип не е способен, в България има хора, завършили и в Свищов, и в УНСС, които могат да свършат тази работа, коментира Джейхан Ибрямов

Г-н премиер, петролен пожар не се гаси с градинарска лейка. Ако влезете в дома на едно българско семейство, знаете ли на какво мирише в момента? Ухае на бедност, категоричен бе депутатът.

Pin It on Pinterest