Джамбазки иска реакция на думите, че България навлиза в интимното пространство на РСМ

Свидетели сме на поредна антибългарска позиция, на преднамерена провокация към нашата страна по въпрос, по който нямаме нужда нито от довнасяне на напрежение, нито от определяне на уклон.

Хърватският президент Зоран Миланович нападна България и направи недопустими внушения за страната ни. Г-н Миланович обвини София, че навлиза в „интимното пространство“ на Република Северна Македония. Той е притеснен от нашето изискване за промяна в някои учебници по история в Северна Македония. Именно това за него е навлизане в интимно пространство и той обяви, че ще му се противопостави открито.

Това написа евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той изразява възмущението си към тази провокация и праща писмо до президента и министъра на външните работи на България, като ги призовава да защитят българската позиция.

Хърватският държавен глава е възмутен от факта, че тези зловредни според него действия спрямо РСМ идват от държава, която е член на Европейския съюз. А аз съм възмутен от факта, че друга държава член на същия този Съюз съвсем непредизвикано напада друга такава и заема категорична страна в спор, в който не е намесена. Президентът на Хърватия вменява изключително безотговорно, че България иска да навреди на Република Северна Македония и да я унижи. За пореден път трябва да повторя, че ние не искаме да диктуваме нищо на никого. Дългогодишната ни битка е в учебниците, които възпитават новите поколения в РСМ, най-накрая да има истина, пише още Джамбазки.

По тази причина той сигнализира институциите, които осъществяват българската външна политика, а именно президента на Република България и министъра на външните работи. Настоявам чрез отговорните държавни постове, които заемат, да защитят българската позиция, националния ни интерес и да предприемат необходимите действия, като потърсят обяснение на изказванията на хърватския президент, заявява българският евродепутат.

Pin It on Pinterest