Политика

Димо Дренчев: Надценката до 15% на хляба, която влиза в сила от днес, трябва да се отмени – това е мъртвородена мярка

През изминалата седмица в Народното събрание се проведе изслушване на служебния министър на финансите.

На него народният представител от “Възраждане” – Димо Дренчев, отправи запитване към министъра по повод на прилагането на мярката на тавана за надценката при хляба.


От отговора на министъра  стана ясно, че приетата  мярка в последния работен ден на 49 Народно събрание за  15 % таван на надценката на трите вида хляб – бял, “Добруджа” и типов, води до проблеми при прилагането и е необходимо да се вземе решение  дали мярката да остане, или да бъде модифицирана.  Министерството на финансите е изготвило анализ на мярката и той е внесен в Народното събрание.  


Днес в интервю по Българско национално радио Димо Дренчев коментира мярката,
„Решението не е отменено, то влиза в сила от днес, друг е въпросът как ще се прилага от търговците. В анализа, изготвен от Министерството на финансите, съвместно с Министерството на икономиката, се казва, че те няма как да го прилагат, доколкото не е посочен орган, който да следи за изпълнението, не са предвидени санкции, а и в Закона за ДДС няма дефиниция що е това надценка.“, коментира народният представител от “Възраждане”.


Според него този таван на надценката е ненужен, което се вижда и от анализа на Министерство на земеделието и храните, и трябва да отпадне.

„Надценките за тези три вида хляб – бял, „Добруджа“ и типов, са под 15%. За типовия хляб дори е под 6 %. При хляба има доста конкурентен пазар, поради което  това е мъртвородена мярка, защото ясно се вижда, че няма кой да я нарушава и най-добре ще е да бъде отменена, защото само натоварва производители и търговци с излишна административна тежест.“, каза още Димо Дренчев.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest