Политика

Димитър Главчев: ГЕРБ-аджии, бивши, защо да няма? Сам ще пиша министрите!

Димитър Главчев, служебен министър-председател – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 30.03.2024 г.  

Илиана Беновска: Здрава, българска, червена ябълка! За успех! Вземете си я!

Димитър Главчев: Благодаря!

Илиана Беновска: И кажете, има ли бивши ГЕРБ-аджии и как ще …

Димитър Главчев: Има бивши всякакви, не само ГЕРБ-аджии! Защо да няма ГЕРБ-аджии?

Илиана Беновска: С кого ще пишете надпартийния кабинет?

Димитър Главчев: Няма как да съм готов с кабинета, при положение, че вчера и аз разбрах за номинацията ли, как да го нарека не знам!

Илиана Беновска: Удостояване!

Димитър Главчев: С мандат. Да, може би това е точния термин!

Илиана Беновска: С кого ще пишете този списък?

Димитър Главчев: Ще търся министри, които са експерти, равноотдалечени от всички  политически сили. И хора, които не са компрометирани и са с добро име в обществото. Аз вярвам, че има такива хора. Мисля, че и в самите министерства има такива експерти, които биха могли да се нагърбят с тази нелека задача. И тук може би трябва да се върна в началото защо аз се нагърбвам с тази задача! Така се случи, казах горе и на президента, че и на него не е леко решение, и за мен не е леко! Знаете какви са упреците към мен, че съм ярка политическа фигура. Аз не мисля, че съм чак толкова ярка, тъй като 2-3 години тази яркост поизбледня, а преди 8 месеца съвсем я нямаше!

Илиана Беновска: Защо се правите, че не ме чувате? С кого ще пишете този списък на неутрални министри, които са надпартийни? С кого?

Димитър Главчев: То е записано в Конституцията с кого!

Илиана Беновска: Сам?

Димитър Главчев: Така е написано! Ако ми кажете някой, който не е ярка политическа, да използвам този израз, ярка политическа фигура от сегашния кабинет!

Илиана Беновска: Асен Василев!

Димитър Главчев: Той не е ярка политическа фигура ли?

Илиана Беновска: Ами не!

Димитър Главчев: Той е съпредседател на политическа партия!

Илиана Беновска: Нали помните, сглобката го удостои! А как ще общувате с медиите, г-н Главчев? Ще запазите ли своята приветливост, или ще сложите Николчо или Найо?

Димитър Главчев: Николчо или Найо няма да слагам, но мога да сложа някой, който ще се държи професионално! Моля ви за по-сериозни въпроси!

Илиана Беновска: Коя е най-важната ценност, която няма да нарушите Вие лично, Димитър Главчев?

Димитър Главчев: Много ценности има, не е само една! Коя да кажа, че е най-голямата?

Илиана Беновска: Не знам! Патриотизъм, отговорност, българщина!

Димитър Главчев: Все се чудя какво да кажа, за да не е клиширано. Всички тези, които ги изброявате, са си ценности. Мисля си, че честност, доброта също са ценности. Много ценности. Християнските ценности!

Илиана Беновска: Градивност!

Димитър Главчев: Хайде да обобщим, християнските ценности! Ще изпълня отговорно това, което ми е вменено от Конституцията! Знаем, че основната цел и задача на служебното правителство е организирането на честни избори. Но освен това основна цел на всяко управление би трябвало да бъде подобряване живота на гражданите. Така че това са основни цели, които си поставям. И разбира се запазване, не знам това как да го кажа, да не е клиширано, защото много се употребява този израз, но евроатлантическите ценности или европейския път на България, който вече е очертан от много правителства назад също ще отстоявам. Еврозоната ми е приоритет. Ще гледам служебното правителство да не забави пътя към еврозоната. Сухопътният Шенген също, защото аз съм убеден, че и двете ще доведат до подобряване живота на българските граждани!

Илиана Беновска: Добре, довиждане!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest