Диана Тонова: Трябва да се убедим, че СО изразходва разумно дарените средства

Относно маските и ръкавиците, смятам, че цената не само, че не е оправдана, но почти скандална, заяви общинският съветник от БСП

Нека да се отложи доклада за разходване на дарителски средства, докато администрацията не ни предостави информация, за да можем и ние, и гражданите да се убедим, че Столична община изразходва разумно средствата. Това каза общинският съветник от „БСП за България“ Диана Тонова по време на сесията на СОС относно разрешение за разходване на средства, постъпили като целеви дарения по дарителска сметка на Столична община за овладяване разпространението на COVID-19 и преодоляване на последиците от епидемията.

„В Комисията по здравеопазване поставих въпроса за размера на предложените ни за гласуване средства за закупуване на предпазните средства, които този доклад обезпечава. Останах с впечатлението, че това задължение ще се поеме от администрацията в срок до вчера вечерта да се представят оферти и да оправдаят този разход, най-вече неговата целесъобразност. Към днешна дата нямаме такъв постъпил документ, нито имаме информация от какви източници се получават тези средства. Аз лично, за себе си, не мога да направя преценка дали тези апарати са на съответната цена, защото няма спецификация за тях и дали тази цена е оправдана. По отношение на втората част на решението относно маските и ръкавиците, смятам, че цената не само, че не е оправдана, но почти скандална. Достатъчно да влезете в сайт за свободна търговия, за да видите, че там цените са в пъти по-малки“, обърна внимание Тонова.

„В крайна сметка ние би следвало да отчитаме значимостта на дарителския акт, защото считам, че дарителите са ни гласували доверие дарените от тях средства да бъдат изразходвани съгласно волята им. Имаме задължение да следим тези средства освен за целта, да се изразходват разумно и икономично, за да стигнат до по-широк кръг от хора“, изтъкна тя.

По думите й, за съжаление, към днешна дата с този доклад общинските съветници отново трябва да подпишат един празен чек и да подкрепят един доклад на доверие.

„Аз лично недоумявам упорството, с което, когато поискат съветници от опозицията информация, тя да не се представя. Колеги, представете си как изглеждаме в очите на хората, когато ние нехаем за това как се изразходват техните средства, особено по дарителски сметки“, изтъкна общинският съветник от  БСП.

„Смятам, че е по-разумно в случая, докато администрацията не ни предостави информация, за да можем и ние, и гражданите да се убедим, че Столична община изразходва разумно и икономично средствата по дарителските сметки, да отложим този доклад“, каза още тя.

Pin It on Pinterest