Диана Тонова: Нови 207 деца са регистрирани след повторното отваряне на системата за записване на детските градини в София

Според общинския съветник от БСП столичният кмет дължи отговори на хилядите родители, изправени не само пред невъзможността да запишат децата си в детски градини, но и родителите, които за пореден път са излъгани и манипулирани

Провалът с приема на деца в общинските детски градини в София за пореден път е факт. Това каза Диана Тонова, общински съветник от БСП, заместник-председател на Постоянната комисия по икономика и собственост на СОС, за радио Фокус“. По думите ѝ усещането за горчиво дежа вю е заради споменът от 2008 г., когато г-жа Фандъкова, тогава зам.-кмет на Столична община по образование, подаде оставка заради провала с интернет записването на деца в детски градини в София.

Според Диана Тонова столичният кмет днес дължи отговори на хилядите родители, изправени не само пред невъзможността да запишат децата си в детски градини, но и родителите, които за пореден път са излъгани и манипулирани.

“Това е система, която струва около 700 000 лева на данъкоплатците. Кой е виновен за некадърно направената система, която изпуска основен критерий? Кой е виновен за незаконосъобразното повторно отваряне на системата, което категорично компрометира самото класиране? Г-жа Фандъкова дължи отговори на всички тези въпроси”, коментира общинският съветник от БСП.

Според Тонова е необяснимо как система за 700 000 лева допуска попълване на данни при необработени полета. Още повече, че става въпрос за критерия „уседналост“, който носи 4 точки.

“При тази широка осведоменост на родителите, за мен остава енигма как 2300 човека не са видели, че имат 4 точки по-малко, при положение, че точките са лимитирани. За да се разсеят съмненията за поредната голяма манипулация, аз апелирам да се оповестят, макар и с инициали, имената на сгрешилите, за да се разкрие обективната истина. Иначе, поне за мен, остава съмнението, че става въпрос не за грешка, а за пропуснат срок за регистрация. Още повече, че стана ясно, че след повторното отваряне са регистрирани нови 207 деца”, заяви социалистът.

Тонова подчерта, че когато удължаването на срока не е регламентирано като възможност с нормативен документ, подобно действие се квалифицира като незаконосъобразно, и трябва да има съответните правни последици. По думите ѝ въпреки уверенията, че новорегистрираните деца няма да участват в класирането, остават опасенията, че вратичката е отворена за част от тях.

“Всяка година г-жа Фандъкова не се свени да твърди, че открива по 10 нови градини, след което установяваме, че те са не повече от 1-2. В момента са кандидатствали 18 788 деца – това е преди повторното отваряне на системата – за 8 370 места. За общо 4 819 места в яслените групи в София са кандидатствали 12 659 деца. Отново около 8 000 деца остават навън. Аз лично бих посъветвала тези 8 000 родители да потърсят правата си по съдебен ред, тъй като става въпрос за нормативен акт и за процедура, която е нарушена”, заяви тя.

Диана Тонова допълни, че общинските съветници от БСП са поискали отговорността за този провал да бъде поета от зам.-кмета с ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ – Генчо Керезов.

Личното ѝ мнение обаче е, че би следвало лично Фандъкова да поеме тази отговорност, тъй като се е провалила в реализирането на една от най-важните социални политики, която е декларирала като приоритет. Според Тонова най-обезпокоителното е, че ръководството на Столична община поставя децата по-скоро като обекти на популизъм, а не като адресати на социално отговорна политика.

Pin It on Pinterest