Диана Тонова: Готвят ли се отново ГЕРБ и „Демократична България“ да спечелят изборите в София?

Тя даде пример с район „Триадица“, където тихомълком са били променени границите на 43 секции от 99

В София управляващите, заедно с „Демократична България“, които имат почти по равен брой кметове в софийските райони, притежават два безотказни извора на предизвестена победа – хилядната общинска администрация, умножена минимум по две, и административната власт, която им позволява чрез груби административни хватки да насочват и в крайна сметка да манипулират изборния процес. Това каза в интервю за радио „Фокус“ Диана Тонова, общински съветник от „БСП за България“.

„Това може да се спре, разбира се, като се гласува. Давам пример със столичния район „Триадица“. Там тихомълком бяха променени, със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова по предложение на районния кмет на „Триадица“, границите на 43 секции от 99, тоест, почти половината. Това са над 25 хиляди избиратели, които в изборния ден се лутаха по етажите на училищата и на кварталите. За над 10 000 души секциите бяха преместени от един квартал в друг. Живееш от 30 години в кв. „Иван Вазов“, отиваш да гласуваш в секцията си и се оказва, че там сега гласуват живущите от кв. „Манастирски ливади“, а ти си изпратен в „Гоце Делчев“, обясни Тонова.

„За да онагледя безумието и арогантността на един такъв акт, ще ви кажа, че това означава един град с мащабите на Гоце Делчев или Видин да е с напълно променени секции, и никой в крайна сметка да не знае къде гласува“, подчерта тя.

„В централната градска част, където традиционно гласуват десни избиратели, секциите не са промени, за да е напълно сигурно, че резултатът ще е този, на който се залага. Искам дебело да подчертая, че за такава изборна вакханалия по равно носят отговорност както кмета Фандъкова, така и кмета на района. В типичния си надменен стил на общуване с опозицията тя не само че не се съобрази с нашите сигнали, а издаде за предстоящите избори същата заповед – отново ще получим същото“, каза още общинският съветник от „БСП за България“.

Тонова заяви, че на предстоящите избори от БСП ще заложат на позитивна кампания, насочена към намиране на решения на местни проблеми чрез национален ресурс и законодателни промени. „Така, както през последните месеци се държеше и парламентарната ни група – отговорно, диалогично, прозрачно и с грижа за най-наболелите проблеми на софиянци“, категорична бе Тонова.

„Най-важното, с оглед гласуването за двата вота на една машина, е да се проведе сериозна и мащабна информационна кампания както в медиите, така и по места чрез симулативно гласуване, за да може максимален брой хора да тестват машините и да отидат уверени в изборния ден“, каза тя.

Според нея никой не би трябвало да има интерес от ниска избирателна активност и съмнителна представителност в институциите, които ще избираме на 14-ти ноември. „За първи път в най-новата ни история ще проведем 2 в 1 избори за Народно събрание и президент и вицепрезидент. Това са национални избори и се организират от ЦИК и логистично правителството. Министерски съвет в този състав, както и областните управители провеждат втори избори, така че вярвам, че и тези ще протекат организирано и спокойно“, каза още Тонова.

„Важно е да се създадат и условия за безопасно упражняване на вота с оглед пандемичната обстановка в България. Мерките трябва да са насочени към запазване живота и здравето на хората и към създаване на безпрепятствени условия за гласуване“, подчерта тя.

„По време на изборите през пролетта пандемията създаде благодатна почва за спекулиране със съществените човешки страхове, особено по-възрастното население. Тогавашните управляващи всъщност използваха целия финансов и административен ресурс, с който разполагаха, да внушат страх сред гражданите да отидат да гласуват. На изборите през юли се създаде, вярвам и на предстоящите отново ще бъде така, доста по-спокойна среда. Така че аз се надявам въпреки пандемията да отидат повече хора до урните, за да можем да променим модела на управление „Борисов“ чрез гласуване“, обясни общинският съветник от „БСП за България“.

Диана Тонова уточни, че от БСП отдават голямо значение на информационната кампания за гласуване и добави, че организират и обучение в клубовете им. „На това обучение на предходните избори идваха и много хора, които не са симпатизанти или членове на БСП. Упражняваха се как да гласуват с машина“, обясни Диана Тонова.

Pin It on Pinterest