Десислав Тасков: Държавата трябва да се завърне в здравеопазването

В момента болниците са търговски дружества, а лекарите – търговци

„Решението първият ден от болничния да е неплатен е цинично. Това показва едно  абдикиране от контрола върху фалшивите болнични и затова трябва да страдат всички. Това е решение за едрия бизнес и срещу хората“. Това каза д-р Десислав Тасков, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БСТВ.

Като наскоро встъпил в длъжност депутат, той  очаква възможността да може да представи своите идеи по здравния бюджет. Тасков обясни накратко идеята на „Визия на България“ в ресор Здравеопазване – хората да имат къде да се лекуват, да могат да си позволят лечението и да бъдат лекувани според заболяването им. Той изрази задоволство, че народни представители от други парламентарни групи буквално цитирали здравните мерки от Визията. „Ние не си делим Визията. Тя е направена за абсолютно всички и това я прави голяма. В края на краищата, тя е за доброто на всички българи“, каза Десислав Тасков.

Според него продуктът „клинични пътеки“ вече не върши работа. Самият им принцип е сбъркан – лекува се на парче, а не според заболяването.

„Държавата трябва да се завърне в здравеопазването“, изрази мнение Тасков. Според него не е приемливо 50% от сумата в целия сектор Здравеопазване да излиза от джоба на хората с най-ниските доходи в целия Европейски съюз. „В момента повече от 4,5 млрд. лв. излизат от нашите джобове. Болниците са превърнати в търговски дружества, а лекарите – в търговци! Това убива както здравеопазването, така и лекарите. Ние сме завършили медицински университети, не икономически!“, каза още д-р Тасков.

Pin It on Pinterest