Десетки лекари участваха в онлайн обучение на клуб „Медик“ към ПП ГЕРБ

Клуб „Медик“ към ПП ГЕРБ–Русе проведе онлайн обучение за лекари на тема: „Последствията за сърдечно-съдовата система след Ковид инфекция. Профилактика и лечение“.

Лектор на събитието бе д-р Кристиян Иванов – инвазивен кардиолог в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ и общински съветник от ПП ГЕРБ.

На фона на намалената заболеваемост от COVID-19 в последните дни, лекарите навлизат в период, в който освен за овладяване на инфекцията, активно работят и в посока овладяване на последствията от заболяването. Протичането и възстановяването от COVID-19 при всеки пациент е индивидуално, то зависи от много фактори като възраст, съпътстващи здравословни проблеми, състояние на имунна система и др. При някои от пациентите остават и дългосрочни последствията за сърдечно-съдовата система. Най-често те развиват миокардит, сърдечна недостатъчност, аритмии и белодробен тромбоемболизъм. Според американско изследване, 78% от преболедувалите имат сърдечно засягане, а 60 % незатихнало миокардно възпаление в рамките на няколко месеца.

Това провокира специалистите от клуб „Медик“ към ПП ГЕРБ – Русе да организират събитието посредством платформата ZOOM, което позволи на лекарите да обсъдят и конкретни случаи от своята практика и съвместно да потърсят решение на възникнали казуси чрез актуални терапевтични схеми.

Активната работа на лекарите и здравните експерти в клуба ще продължи и през февруари, когато ще бъде обявена нова кампания, но този път, насочена към по-малките общини в областта.

Pin It on Pinterest