Политика

Деян Николов: Има наченки на либерализъм от екстремен вид

В САЩ имат един термин „cancel culture“, който значи изключване на някого от обществения живот, защото е казал или направил нещо, което не се приема за политически коректно.

Този похват е изцяло в противоречие с един от основните принципи на демокрацията – свободата на словото.
🤐 Тази свобода на словото беше налагана преди 20-30-40 години, когато обществата и на запад бяха сравнително консервативни. Чрез свободата на словото се оправдаваха неприемливи за обществото тези, които бяха извън нормата. Свободата на словото беше ситуационен партньор на целите на системата. Този етап отмина и сега вече има наченки на либерализъм от екстремен вид, а системата има нужда да налага цензура, за да съхрани и развива екстремните тези. Тези, които не могат да спечелят справедлив дебат с отсрещната страна, съответно се налага да бъдат пазени от такъв сблъсък чрез цензура.
🥸 Ситуацията на запад вече е трагична, но ние все още сме на много ранен етап.
🔔 Днес беше делото на Милена Славова, която изрази свое мнение по отношение на парадирането със сексуалните наклонности.
✅ Сутринта бях там като гражданин, защото вярвам, че това дело може да създаде прецедент в правния свят в България и да тръгнем сериозно по стъпките на въпросната култура на отхвърляне, в която критериите са размити, а правилното и нормата се решават от някакъв невидим кръг от хора.
Аз не желая това за България и бъдещето поколение.
Деян Николов, кандидат за кмет на София от Възраждане и народен представител

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest