Политика

Деян Дечев, БСП: Няма да бягаме от отговорността на третия мандат

Ние имаме ясна позиция за неподкрепа на мандат на ГЕРБ и ДПС.

Когато дойде ред на третия мандат, ще съберем нашия колективен орган и ще вземем решение. Ако дойде при нас, няма да бягаме от отговорност и ще положим необходимите усилия.“ Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Деян Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че социалистите за готови да водят разговори, но по политики, което е липсвало при представянето на проектокабинета „Желязков“. Дечев припомни, че тезата за експертно надпартийно правителство е била лансирана първо от БСП още в 48-ото Народното събрание, когато редица анализатори са предричали политическата криза.

„Тревожи ме, че много лесно някои политически формации говорят за избори „до дупка“ с ясното съзнание, че това би довело до нова ниска избирателна активност и делегитимация на Народното събрание“, коментира народният представител.

Според него тезата на Борисов за въвеждане на гръцкия модел в България и предложението на ИТН за промяна на държавното устройство като изход от политическата криза са останали без конкретика и яснота как ще се случат.

„Може би първо трябва да потърсим възможност за излизане от кризата в самите себе си – намаляване на политическото его и умението на политическите лидери да правят компромиси“, подчерта Дечев.

По думите му роенето на лявото пространство е довело до това БСП да е единствената парламентарно представена партия, което според него е крайно недостатъчно.

„Страната ни има въпиюща нужда от леви политики. Едно ляво обединение, на база политики и ценности, би представило по-добре хората, нуждаещи се от социална защита“, смята Деян Дечев. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest