Депутатите от ПП „ИТН”: Домакинствата ще ползват възобновяеми енергийни източници при уведомителен, а не разрешителен режим

Домакинствата да погат да ползват възобновяеми енергийни източници, като прилаганият до момента разрешителен режим бъде заменен от облекчен уведомителен, предвиждат обсъжданите промени в Закона за възобновяемите енергийни източници.

Това съобщина депутатите от „Има такъв народ”, които са сред вносителите на промените, в отговор на въпроси, свързани с високите цени на тока. Граждани и симпатизанти се срещнаха с парламентарната група на ПП „Има такъв народ” по време на открита приемна в Кюстендил, чиито домакин бе народният представител Снежанка Траянска.

Мярката облекчаване режима за ползване на ВЕИ цели да облекчи битовите потребители и да подпомогне преодоляването на високата цена на тока. Сумата, предвидена за енергетика, в Плана за възстановяване и развитие е над 5 млрд. лв., а от нея ще може да се възползва всеки един бизнес, обясниха народните представители Тихомир Тенев и Момчил Иванов, които са членове на парламентарната комисия по енергетика.

 Проучва се и възможността за финансиране санирането на еднофамилни къщи, като за целта държавата обмисля привличане на средства от Европейската банка за възстановяване и развитие, под формата на нисколихвен кредит.

Пред граждани в Кюстендил народните представители от ПП „Има такъв народ” отново декларираха позицията си за Македония – вдигане на ветото за приемането й в Европейския съюз, след като бъдат изпълнени поетите ангажименти към България.

Заради неконсолидираната асоциация, през следващите 6-7 години инвестиции в ВиК сектора в Кюстендилска област няма да има. Това заяви в Кюстендил вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който присъства на срещата с жители на областта.

„Европейската политика в сектор „Водоснабдяване и канализация е ясна – грантови средства, безплатни средства за развитие на ВиК мрежи, за поевтиняване чрез енергоспестяващи мерки се дават само на консолидирани територии. Дупница не е консолидирана с останалите територии от Кюстендилска област и това възпрепятства Кюстендилска област да кандидатства за грантови пари от ЕС и аз наистина не мога да разбера, след като е толкова ясно и просто, защо да не се предприемат тези стъпки, които са разумни и имат полза за всички граждани в област Кюстендил”, подчерта министър Караджов. Той изтъкна, че в интерес на цялата област е Общинският съвет в Дупница да преосмисли решението си за излизане от ВиК асоциацията, като припомни, че през 2022 г. областта за поредна година не е включена в програмите за предоставяне на безвъзмездни средства за ВиК сектора.

По отношение на протестите на превозвачите министърът подчерта, че секторът трябва да се реформира и да се приложи принципа на справедливостта. „158 млн. лв. са постъпленията от тол такси от целия тежкотоварен трафик, при условие, че ние сме заложили и ще похарчим над 1 млрд. – само за текущ ремонт, без в това да влизат основните ремонти и новото строителство. Продължава българският данъкоплатец да плаща за публичната собственост, наречена пътна мрежа. Това не може да не се отчита – не може данъците на всички нас, включително и на тези, които не я използват, да отиват за републиканската пътна мрежа.”, каза още вицепремиерът.  Пред граждани той пое ангажимент, че ще бъде извършен ремонт на пътя до хижа „Трите буки” в Осоговската планина, а след укрепване на три свлачища, за които вече има изготвени проекти, и възстановяване на пътя до село Смоличево.

Пред граждани в Кюстендил народните представители от ПП „Има такъв народ” отново декларираха позицията си за Македония – вдигане на ветото за приемането й в Европейския съюз, след като бъдат изпълнени поетите ангажименти към България.

„Както обещахме, ние оставаме близо до Вас, за да решаваме проблемите заедно”, подчерта по време на приемната народният представител Снежанка Траянска. Депутатите от ПП „Има такъв народ” до момента са посетили три областни града, за открити приемни – Пловдив, Кърджали и Кюстендил.

Pin It on Pinterest