Деница Златева в с. Баня: Държавата да подпомага малките и средни фирми, не само близките до властта

„Прехвърляне на отговорността между община и държава пречи на развитието на балнеотуризма в региона“, каза Златева

„Надявам се да виждаме все повече малки и средни работещи фирми – те са гръбнакът на българската икономика. В малките населени места, фирми като КС МЕТАЛ означават работни места и сигурност за хората.“ Това каза Деница Златева, кандидат за евродепутат от „БСП за България“ след посещението си в металообработващото предприятие в с. Баня, община Разлог. „За съжаление, в голяма част от случаите, такива фирми не получават проектно финансиране – кандидатствали са и са били отхвърлени. Надявам се, че в следващия програмен период повече фирми като тази, които имат нужда от технологична модернизация, ще могат да кандидатстват по европейски проекти. Важно е в малките населени места да бъде гарантирана устойчива и постоянна заетост. Тази фирма работи и на българския, и на чужди пазари и е отговорност на държавата да насърчава предприемачите, особено в малките градове и села. Това е една от целите ми“, коментира още Златева. Заместник-председателят на НС на БСП каза още, че по време на срещите си днес в област Благоевград една от целите ѝ е да бъде воден разговор именно за това- как европейската солидарност може да достигне и до малките и отдалечени населени места.

„Хората в Баня ми споделиха, че искат да развиват по-активно СПА и балнеотуризъм, но има нерешени въпроси по отношение на поддържането на съоръженията, както и размиване на отговорността между община и държава. Надявам се с общи усилия да можем да разрешим този проблем. Важно е да развиваме различните отрасли на туризма – и културно-историческия, и селския, и балнеотуризма. Необходима е много по-ясна спойка между отделните власти. Така ще дадем възможност в малките населени места да остават много повече млади хора. Баня е пример за това – има над 400 деца в училище и детските градини. Няма значение коя политическа сила управлява – това трябва да бъде приоритет на всички“- отбеляза Златева.

Деница Златева изрази съжалението си от факта, че много често, по време на срещите си из страната, чува репликата: „Не ми помагат, защото симпатизирам на вас.“ „Не може да делим българите на такива, които симпатизират на БСП, и такива, които харесват ГЕРБ. Всички имаме равни права и това е една от основните цели на кампанията ни – да достигнем до всеки един човек и да видим как и Европа може да достигне до него“, каза Златева. „Има ясни правила за кандидатстване по европейски проекти, но трябва най-накрая да се прекрати практиката да има фирми, които са „по-наши“ от останалите, защото политическата принадлежност на собственика няма никакво отношение към дейността на фирмата“, коментира тя. По думите на Златева малките и средни предприятия трябва да бъдат подпомагани с консултации относно процеса на кандидатстване и оформянето на проектите. „Не е достатъчно само да изпратим едно благодарствено писмо, че фирмата е класирана на 114 място в резервния списък. Наша обща отговорност е да опростим и направим максимално достъпни правилата; да дигитализираме процеса (документите да се подават онлайн), да има много по-ясни и прозрачни критерии за оценка. Трябва да намалим до минимум субективния фактор и усещането (което, за жалост, не е само усещане), че печелят само фирми, близки до властта. Всяка една българска компания трябва да има възможност да кандидатства по проекти и ако отговаря на поставените критерии, да печели. Модернизирането на българската икономика, подпомагането на малкия и средния бизнес трябва да бъде водещ приоритет на всички ни“, смята Златева.

Pin It on Pinterest