Дебат относно дестабилизирането на Източното Средиземноморие от страна на Турция

Евродепутатите ще обсъдят ситуацията в Източното Средиземноморие и проблематичната роля на Турция в региона с Върховния представител Жозеп Борел в четвъртък.

ЕС многократно критикува Турция през последните няколко месеца заради нейните сондажни дейности в кипърските води, предизвиканото напрежение в Егейско море и действията й в Либия. Очаква се Върховният представител Жозеп Борел да информира евродепутатите за последните си посещения в Гърция и Кипър през юни.

Бързи факти

След многократни предупреждения към Турция да спре незаконните сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър, Съветът на ЕС реши да въведе режим на ограничителни мерки срещу Турция.

Ситуацията е напрегната и в Егейско море, заради морските искове на Турция и нарушенията на гръцкото въздушно пространство, които доведоха до значително влошаване на отношенията между Гърция и Турция.

Турция също е обвинявана, че продължава да се намесва във вътрешните работи на Либия, нарушава ембаргото на ООН и подкопава усилията за намиране на политическо решение под егидата на ООН. ЕС осъди ескалиращото насилие в Либия и ЕС стартира военната операция IRINI за наблюдение и прилагане на оръжейното ембарго на ООН.

Pin It on Pinterest