Дебат относно бюджета на ЕС преди извънредната среща на върха за МФР

Преди извънредното заседание на Европейския съвет на 20 февруари, евродепутатите ще обсъдят приоритетите си относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС със Съвета и Комисията.

Евродепутатите отново ще призоват за амбициозна многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г., която гарантира непрекъснатостта на главните политики на ЕС, като регионалната и селскостопанската политика. Приоритетните области като действия по климата, наука, дигитализация, подкрепа за младите хора (Еразъм+, младежка безработица) и подкрепа за малките и средни предприятия трябва да бъдат засилени.

Скорошни усилия, като тези за преодоляване на недостига на инвестиции след финансовата и икономическата криза, и в областта на миграцията и отбраната, трябва да бъдат финансирани с нови средства, т.е. не на сметка на други програми.

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. по време на специално заседание на Европейския съвет на 20 февруари 2020 г. Те все още не са постигнали обща позиция. Парламентът прие своята позиция през ноември 2018 г., след предложението на Комисията от май 2018 г.

Прочетете въпросите и отговори относно МФР и структурирания списък с най-важните връзки за пълна и актуална информация по темата.

Журналистите са поканени на разговори на кръгла маса с преговарящите за бюджета на ЕП във вторник следобед, от 17.00.-20.00 ч. (българско време), в сградата WEISS, зала S2.2.

Пресконференция на докладчиците на ЕП, участващи в преговорите свързани с МФР, със Съвета относно Еразъм, „Творческа Европа“ и Европейския корпус за солидарност е насрочена за сряда от 16.00 ч. (българско време).

Pin It on Pinterest