Дани Канизирева: Ще спре ли министърът на енергетиката кариерната дейност над Белащица

Народният представител от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева внася питане  до министъра на енергетиката Андрей Живков за казуса с кариерната дейност в Белащица и дали ще предприеме действия в защита на обществения интерес.

„Още като областен управител застанах зад жителите на Белащица и съседните населени места. Кариерите спряха дейност със заповед на министър Теменужка Петкова и вече година и половина хората от Родопската яка, а и част от Пловдив дишат спокойно. Но след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на кариерите и започналото извозване на инертни материали от концесионера на една от тях – „Европейски пътища“ АД, въпросите не търпят отлагане. В питането ми до служебния министър подробно е описан казусът, както и основанията за преустановяване дейността на кариерата и издаване на нов акт за спиране, който да обхване периода до изтичане и на втория концесионен договор, обясни Каназирева.

Народният представител пита служебния министър дали ще издаде  акт за спиране на кариерната дейност на “Европейски пътища“ АД на територията на община Родопи, област Пловдив и кога? Счита ли, че здравето, живота на населението и опазването на природата са по-важни от икономическите интереси на определени субекти?  Ще предприеме ли действия за недопускане продължаване срока на двете концесии и разширяване концесионната площ на концесията предоставена на “Холсим кариерни материали Пловдив“ АД? Ще предприеме ли действия за изпълнение на задълженията на концесионерите по сключените концесионни договори за рекултивацията на нарушените от тях терени? 

В питането си депутатът припомня, че в  Областна администрация има достатъчно документи, които са предадени и на инициативните комитети, които могат да дадат всички правни основания за последващото спиране на кариерата на „Европейски пътища“ до изтичане на договора на концесията.

Pin It on Pinterest