Д-р Събина Петканска: Защо ще гласувам за Румен Радев!

Когато наближават избори, винаги си спомням думите на Стефан Цанев в негово интервю в края на мандата на Иван Костов.

Смисълът на думите му беше:
– „Как не се намериха в България няколко човека ,които да отделят от живота са няколко години, години в служба на обществото , да не мислят за себе си , да работят само в обществен интерес и България да започне да се оправя“ …

Десетки пъти съм си задавала същите въпроси. И от почти две години си отговарям ,че вече има такъв човек и това е Президентът Радев .
Точно този е първият ми мотив да гласувам за Румен Радев.
Основният упрек към Радев от неговите опоненти е ,че той като Президент вместо да е обединител на нацията , той я разединява и противопоставя . В началото бях изненадана от това очевидно невярно твърдение от политическите му опоненти . Сега съм изненадана ,че никоя от партиите ,подкрепящи Р. Радев , с изключение на БСП , не реагира на този най- силен упрек към него . Изненадана съм и защото политолозите , анализаторите и други общественици, които в някаква степен представляват интелектуалците на България , нямат отношение по този крайъгълен въпрос за това около какво трябва да се обединяваме дори и да имаме политически различия помежду си. Очаквах да чуя позиции , че хората и обществата се обединяват най- вече около ценности , култура , национални идеали , цели и т.н. И в този смисъл, Президентът Радев смело пое ролята си на Президент, за да обедини българите около най- важните общочовешки ценности , залегнали в културата , традициите и дори религиите на всички цивилизовани нации и народи , включително и българският . Ценности , които всеки от нас е чувал от родители , баби ,дядовци ,от учители . Ценности ,в които всеки от нас възпитава децата си и иска да ги направи почтени хора, успяващи чрез труд, знания , постоянство , упоритост и лични качества . Това е вторият ми основен мотив за да гласувам за Румен Радев .

Освен всички други качества , Президентът се оказа и добър дипломат . За първи път български държавник успя да направи пробив и да обясни на западните ни партньори, позицията на България във връзка с присъединяването на република Северна Македония към ЕС . Тази позиция не само беше разбрана , но и явно беше приета от Европейските ни партньори . Обяснение, което показа на лидерите на Европейския Съюз ,че България не спира Северна Македония към интеграцията и в ЕС заради миналото ,а заради бъдещето

Следващият ми мотив, заради който ще гласувам за Радев , това са личните качества на Президента, доказателство за което са неговото образование и кариера . Защото за личностите ,които по една или друга причина се оказват в ролята на лидери и водачи , личностните качества и възможности са изключително важни . Румен Радев завършва със златен медал математическата гимназия в Хасково . Първенец на випуска на ВВУ , военен пилот , достигнал до Генерал от ВВС и командир на ВВС . Да се замислим и да си отговорим ,дали човек с подобни качества и възможности , който се е нагърбил с нелеката задача да работи за България , заслужава нашето доверие . Скъпи съграждани , мога да продължа с мотивите си, защо ще гласувам за Румен Радев и защо считам , че той трябва да бъде следващият Президент на България .Надявам се ,че изброените от мен няколко причини са достатъчни, за да обяснят избора ми . Вярвам,че ще предизвикам размисъл в много от вас, които все още не са направили своя избор. Но искам да обърна внимание , че ако избора на Президент на РБ е важен , то многократно по -важен е избора на всеки от нас ,за народни представители . Затова в следващ свой материал ще се опитам да обясня разбирането си ,защо е много важно да се гласува на предстоящите парламентарни избори и защо за БСП ,като партия ,която е най-отговорна за бъдещето ни,и с най-ясна визия и програма за развитие на България.

Pin It on Pinterest