Д-р Пламена Заячка за Нюрнбергските процеси: Когато истинският обвинител в залата е цивилизацията

На 20 ноември 1945 г. започва първият в историята на човечеството международен наказателен процес в германския град Нюрнберг. 21 нацисти са изправени пред Темида. Херман Гьоринг, вторият след Адолф Хитлер, е един от обвиняемите. Съюзниците в лицето на САЩ, Съветския съюз, Великобритания и Франция се подготвят да накажат германските военнопрестъпници от 1943 г. и се съгласяват да проведат безпрецедентно публично дело след разгрома на нацистите. Шест месеца след прекратяването на Втората световна война на европейския фронт, прокурори от четири държави победителки събират 300 000 свидетелски показания и 6600 доказателства, поместени в 42 тома архив.

Процесът се случва в Нюрнберг, тъй като има символично значение. Именно там Хитлер организира масови мероприятия преди войната и там се приемат антиеврейските закони през 1935 г.

Изключително голяма работа е свършена по отношение на разсекретяването и систематизирането на документи. Една от новите теми, която до момента не е повдигана, е свързана с геноцида срещу мирното руско население на Съветския съюз по време на окупацията на немците“. Това коментира в предаването „Студио Actualno“ д-р Пламена Заячка, единственият политически представител от България по време на международната конференция в Москва, посветена на 75-та годишнина от Нюрнбергските процеси.

Д-р Заячка отбеляза, че става дума за геноцид на между 13 и 18 млн. мирни жители, които са избити по изключително брутален начин. „Едно от предложенията, което дойде от главния прокурор на Русия, е в законодателството да влезе думата ‘геноцид над съветското население’. Главният прокурор на Италия също разкри такива случки в страната по време на окупацията – едно село, което цялото е унищожено, заедно с всички жители, които се крият в църквата“, разказа още д-р Заячка.

Тя подчерта, че 75-години след Нюрнбергските процеси все още има неразкрити документи, които тепърва ще показват примери за зверства. Според д-р Заячка тези безпрецедентни процеси, проведени след Втората световна война, са пример как международните сили могат да постигнат успехи в битката срещу злото – в случая германския националсоциализъм. „Виждаме обаче, че в съвремието има такива практики, в които международни институции използват международните правни инструменти за политически цели и натиск“, каза д-р Заячка. Тя даде пример с резолюцията на Европейския парламент от 19 септември 2019 г., в която се твърди, че Германо-Съветският договор за ненападение е причина за Втората световна война.

Припомняме, че по време на Нюрнбергските процеси обвиненията срещу нацистите включват престъпления против мира, военни престъпления и за първи път в историята – престъпления срещу човечеството. Всички обвиняеми пледират ‘Nicht schuldig’ или ‘Невинни’. В Нюрнберг са проведени и още 12 съдебни процеса, на които са съдени нацистки лекари, министри и военнослужещи.

ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР С Д-Р ПЛАМЕНА ЗАЯЧКА ГЛЕДАЙТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Pin It on Pinterest