Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

Целта на промяната на празника 24 май е да се сменя фокуса в обществото, защото ние сме много чувствителни, когато става дума за този ден.

Това заяви в предаването „Студио Actualno“ лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка, коментирайки промяната на наименованието на 24 май от Ден на славянската писменост, просвета и култура, в Ден на българската писменост, просвета и култура.

Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда. Това е скандално, смята д-р Заячка. По думите ѝ в предложението на патриотите се изтрива българският принос за писмеността, достигнала до 300 милиона. „Кой оспорва, че кирилицата е българска азбука, защо трябва да се променя законът, ако ГЕРБ и патриотите не го знаят, нека да се замислят малко, че през януари 2007 г. кирилицата става трета официална азбука на Съюза, когато България влиза в ЕС“, каза д-р Заячка.

Тя изрази недоумение на кого и какво искаме да доказваме в този момент с подобна промяна в името на 24 май. „Представяте ли си как ще се празнува този международен празник на славянската писменост… как всички народи, които го отбелязват, ще го променят на „българска писменост“. Това е повече от абсурдно“, коментира още д-р Пламена Заячка. Според нея с това политическо действие едно световно постижение се свива до локално.

Pin It on Pinterest