Д-р Пламена Заячка: Политиката на България спрямо Северна Македония е провал, който срина отношенията между двете държави

Три години изгубено време и провал.

Така лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка пред медиите окачестви политиката на България спрямо Р Северна Македония и подчерта, че в момента се намираме в най-ниската точка в отношенията между двете държави, дори от преди подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

„Антибългарската риторика в Македония е с плам и жар, който трудно може да бъде описан и това е резултат от факта, че три години правителството е отказва да заеме категорична позиция и бягаше от решение на въпросите на двустранните ни отношения – нещо, което Гърция направи веднъж, рязко и докрай. В момента се говори за пренаписване на учебниците, които в Северна Македония са с много ясна антибългарска насоченост. Това може да е въпрос на комисията за обсъждането, но решението трябва да е от страна на правителството. Тук се вижда много ясно липсата на политическа воля. България от регионален лидер, се превърна в изолирана държава“.

Д-р Заячка коментира, че със спирането на Северба Македония, спираме и Албания и така разваляме отношенията си с две съседни на България държави. Тя припомни, че ПП АБВ следва ясна политика по въпроса, предостави документи и предложи стройна стратегия, която българската държава да следва по взаимоотношенията си с южната ни съседка, включително и по споровете за общата ни история. От страна на правителството обаче отново налице бе бездействие.

„Това са провалени отношения не само със Северна Македония, това е проваленият приоритет на председателството на България на Съвета на ЕС“.

Д-р Пламена Заячка коментира и oкoнчaтeлнoто прeимeнувaне на нaциoнaлния прaзник 24 мaй – от „Дeн нa бългaрcкaтa прocвeтa и културa и нa cлaвянcкaтa пиcмeнocт” тoй cтaнa „Дeн нa cвeтитe брaтя Кирил и Мeтoдий, нa бългaрcкaтa aзбукa, прocвeтa и културa и нa cлaвянcкaтa книжoвнocт”. Събитие, което стана факт cлeд oдoбрeни прoмeни в Трудoвия кoдeкc, пoлучили пoдкрeпaтa нa дeпутaтитe oт ГEРБ, „Oбeдинeни пaтриoти“ и ВOЛЯ. Тя определи като катастрофа и пълна трагедия решението на парламента.

„С преименуването на 24 май управляващите дават директно основание на юг да празнуват, примерно, Ден на македонската писменост. Това ли е времето, това ли е институцията? Институцията с най-ниско обществено доверие да преименува и пренаписва историята. Къде го прави? В Комисията по труда и социалната политика. Това предложение беше прието от комисия в състав 11 члена, които по професия са четирима лекари, трима икономисти, двама инженери и вносителят, който е без професия, без да се вземе експертизата на институциите, които се занимават с въпросите на българския език. Те излязоха с две отрицателни становища за преименуването“.

Д-р Заячка подчерта, че решението за преименуване на 24 май е чисто политическо, което показва, че от една страна патриотите не искат Северна Македония да влезе в ЕС, за да могат да продължат да продават паспортите си за европейско гражданство чрез България и им показва как целта им е да си втвърдят електората.

„Другите, приели и подкрепили това предложение, е вече известната патерица на ГЕРБ – „Воля“, която може да се кандидатира или се бори за мястото на „Атака“ в кабинет „Обединени патриоти“ 2. При всички положения тук се вижда ясно отстояване на партийния, но не и на националния интерес“.

Pin It on Pinterest