Д-р Пламена Заячка: От АБВ сме гаранта за връщане към нормалния живот и работещата държава с прекратяване на противоепидемичните мерки

От АБВ сме гаранта за връщане към нормалния живот и работещата държава с прекратяване на противоепидемичните мерки. Това каза водачът на листата на ПП АБВ в 9-ти МИР Кърджали и в  24-ти МИР София град д-р Пламена Заячка в интервю за BG On air.

Тя коментира и социологическите проучвания. „Ние сме на терен, срещаме се с хората и това ни мотивира. Нашата социология са хората и разчитаме на разумните хора, на тези, които искат нормален живот и работеща държава. 11-12 месеца виждаме какво се получава с тази здравна криза. Тя прерасна в икономическа, социална, културна и духовна. Ние изолираме индивида от социума, убиваме културата. Психологическите щети на хората са нараснали в пъти. Домашното насилие е нараснало в пъти“, каза още д-р Заячка. Тя коментира, че е изкарала коронавирус и най-тежкото за нея е била карантината.

Според нея за тежко болните трябва да се насочат грижите и за тях трябва да се осигурят места в болниците. „Към ден днешен виждаме, че от мерките на правителството и на щаба, от насаждането на страх и паника, в болничните заведения има 9900 души. От тях по-малко от 800 се нуждаят от интензивни и болнични грижи. Това е част от статистиката. Като препълним болниците, не можем да се грижим за тежко болните. От момента, в който те карантинират, ти си лишен от каквато и да е лекарска грижа“, заяви още д-р Заячка.

По думите й по статистически данни миналата година са си отишли от този свят 16 хил. души, като само 7 хил. души са от коронавирус, а останалите не. „Пропуска се, че другите заболявания изчезнаха. Ние от АБВ няма как да се съгласим, че всичко тук се прави с анализ. Ние сме изисквали от Министерство на здравеопазването колко души са починали от други заболявания. Искали сме протоколите на щаба, на базата на какви експертни статистики се взимат дадени решения за мерки за затваряне или отваряне. Те казват, че няма протоколи. За какъв анализ можем да говорим. На мястото на правителството няма как да се гордея с това, че се справяме с кризата. Това, което направи правителството, е първо място в ЕС по смъртност и второ в света. Няма как този модел да се говори, че е успешен“, заяви още д-р Заячка.

Тя заяви, че мерките трябва да се прецизират, но това трябва да е на базата на анализ. „Докато 70 % от населението не преминем през този вирус, независимо дали с ваксини, или по естествен път, всичко ще е така. С това затваряне, само се удължава агонията. Ние виждаме, че за една година по данни на НСИ има 425 хил. души новорегистрирани  на борсата без работа. От тях 260 хил. са преквалифицирали и са намерили по-ниско платена работа. Имаме 170 хил. души, за които няма мерки. Няма 60 на 40, защото не са от бизнеса, нямат малко, средно или каквото и да е предприятие“, каза още д- Заячка.

Д-р Пламена Заячка отговори на въпроса какво ще се случи с болниците при прекратяване на мерките. „Трябва да се прецизира кои пациенти влизат в болница. Не може да влязат всички. Да, всички са уплашени и искат лекарска помощ, но трябва само тежките случаи да са в болница. Другите трябва да имат достъп до лекарска помощ, но не и да влизат в болници. Болницата е за тежки случаи. В противен случай пълним болниците с хора, които нямат толкова нужда“, заяви още кандидатът за депутат.

Според нея съществен въпрос е как ще гласуват близо 100 хил. карантинирани. „Представителят на ГЕРБ в това студио не даде отговор. Каза, че се намират желаещи за секционните комисии. Добре, но те от 5 души ги намалиха на 3 души. Това предвещава, че те вече са гласували. Там няма да има наблюдатели, няма да са като нормалните секции“, коментира още д-р Заячка. По думите й българското правителство е длъжно да осигури правото на всеки един български гражданин да гласува. Д-р Заячка подчерта, че масовият вот е гаранция за излизане от тази криза.

Тя обърна внимание и на машиното гласуване. „То е гарант, че вотът на българския гражданин няма да бъде откраднат. Виждаме, че на местните избори, имаше около 600 хил. невалидни бюлетини. За съжаление виждаме, че правителството прави възможното пак да има такива фалшификации като намали машините„, каза д-р Пламена Заячка. Тя припомни, че АБВ от 2014 г. говори за машинно гласуване.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest