Д-р Пламена Заячка: Опитът на експремиера да се прави на водещ външнополитически фактор е смехотворен

Д-р Пламена Заячка е родена в град София. Има висше образовани по история. Д-р по културология на Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Работи в сферата на опазването на културното наследство на България. Специализирала „Политология“ в Белгия. Кандидат за народен представител от 23 МИР София под номер три в листата на Коалиция „БСП за България“.

Д-р Пламена Заячка е председател на АБВ-Младежи.

Опитът на експремиера да демонстрира, че е водещ фактор във външната, политика е смехотворен. Безполезността на правителството на Борисов по въпросите с Р Северна Македония продължава години наред, за да ни доведе до тази патова ситуация и изолация. А сега, както винаги, ще опита да прехвърли отговорността на друг.

АБВ поставихме въпроса за необходимостта от дефиниране на понятието „обща история“, това не беше предприето и понастоящем, никой от партньорите ни не разбира позицията на България. И отговорността за това е изцяло на правителството на Борисов, което с бездействието, пасивността си или пародийните си действия доведе до тук, като ползва външната политика за пиар, а въпросите с Република Северна Македония бяха сведени до отбелязване на няколко общи чествания. Борисов и Захариева не проявиха политическа воля и не дадоха мандат на нашите представители в смесената българо-македонска мултидисциплинарна комисия, която така и не заработи както трябва.

С престъпното си мълчание и абсолютна липса на визия, твърдост и решителност в решаването на историческите въпроси с Република Северна Македония, те капитулираха от дебата и дори оставиха Гърция да поведе процеса на Западните Балкани. Фактологията на провалите им е следната:

  • Правителството (включително т. нар. патриоти) се оттегли от процеса/гръмко мълча по новото име на Р Македония и прие с еднакъв ентусиазъм и двете предложени имена „Северна“ и „Илинденска“ Македония, макар че уж бяха заявили, че са против географско наименование (което АБВ заявява от години);
  • Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, за разлика от този с Гърция, е с пожелателен характер и така и не започна да се изпълнява;
  • Правителството изпусна момента да добави анекс към този Договор, с който да се гарантират националните ни интереси. АБВ настояхме българските институции да предложат категорично записи относно общата ни история, която е ключов въпрос в Договора и предоставихме конкретна формулировка;
  • Съвместната комисия, която трябваше да изчисти спорните въпроси, преди започването на преговорите, се намира в най-непродуктивния си период и на практика към момента не работи.

Предишното правителство така и не разбра, че за да постигнем напредък в двустранните ни отношения със Северна Македония, трябва активно да се задействат Междуправителствената комисия (събирала се само 2 пъти за 4 години), специализираните комисии (по икономика, транспорт и т.н.), културните отношения да се активизират и т.н. Да не говорим за инфраструктурните проекти.

Изказванията на г-н Борисов пред един чужд премиер – г-н Заев, че сегашното българско правителство ще го излъже (ще излъже Зоран Заев, т.е. С Македония) са недостойни за човек, който претендира да бъде водещ български политик, защото е унизително за България (още повече, приписвайки собствената си вина на някой друг). Борисов обаче изглежда, че нито разбира това, нито се замисля върху него – важното е да очерни другите и той отново да излезе като „бял ангел”.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest