Д-р Нигяр Джафер: Предстои ни тежка година

Бюджетът на здравната каса бе приет на първо четене в пленарна зала.

С него се предвиждат 5 млрд. лв. за догодина. Ще осигури ли това спокойствие в здравната система, коментира от трибуната д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Ще използваме баналната бюджетна терминология. Всички анализ, които си направих труда да изчета, определят бюджета като предизборен, единствено министър Кирил Ананиев го определя като антиковид. Да, атмосферата на предстоящи избори се усеща, но настоящето е КОВИД и само КОВИД. Затова смята, че днес трябва да търсим отговор на три въпроса. 

Дали този бюджет дава достатъчно пари за тестове, защото хората платиха достатъчно от джоба си. Дали този бюджет дава достатъчно възможности за лечение и поднасям поздравления към екипа на МЗ, които предложиха стандартизиран протокол за лечение. Въпреки това има проблеми с осигуряване на ремдесевир, има нужда от инвестиции в центрове за осигуряване на плазма. Сигурна съм, че ще направите всичко възможно да се осигури лечението според този протокол. Но трябва да се предвиди, че хората ще преминават от по-леката фаза в по-сложната и трябва да има средства за това. 

Третият важен въпрос е дали този бюджет ще обезпечи по-доброто заплащане на медицинските специалисти, защото това е част от мотивацията им и те го очакват. Последните изявления са, че такава сума ще бъде обезпечена, очакваме да видим как ще е реализирана. Въпросът е по какъв механизъм ще бъдат разпределени тези пари, защото наскоро бяха обещани едни милиони, които трябваше да отидат за заплати на медицинските сестри, но не се намери механизъм, а вие обещахте сума за надграждане на заплащането им.

Много внимателно трябва да се прецизират приходите и разходите. Средата е нестабилна и се очаква ръст на здравно неосигурените граждани, което поставя въпроса какви ще бъдат приходите. Не е ясно какви ще бъдат и разходите, защото лечебните заведения очевидно ще продължат да получават 85%, тоест ще има едни 15%, които може би няма да се усвоят. В тази несигурна обстановка на плаващи пясъци е необходимо да има буфери.

Отчитаме позитивно това, че от много години насам резервът от 149 млн. лв. не е разпределен предварително, защото това е замисълът на резерва – той да бъде използван в критични ситуации, като тази, в която се намираме. Позитивно е също така предлаганият друг буфер от 300 млн. лв.

За първи път тази година ще се премине психологическата граница от 5 млрд. лв., но важи принципа – нищо старо не е забравено, и нищо ново не е научено. Отново се правят промени с преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета, което бе отбелязано като негативна практика дори в доклада на ЕК. Отново се залагат диспропорции по специалности и по региони, което създава проблем.

Много ни се искаше да видим информационна система, средствата за такава може би съществуват в друг бюджет, но липсата на електронно здравеопазване е натрапчива и коства много. Абсурд е все още да няма електронна рецепта. Свидетели сме на усилията, но промените все още не са факт, абсурдно е личните лекари да се молят за електронни направления, за да се избегне контакта с болните. Няма информационна система за връзка между отделените звена на системата.

Предстои една тежка година за всички – пациенти, медици, институции и за държавата. Това, което трябва да се направи с бюджета на НЗОК, е да се осигури минимално финансово обезпечаване на системата.

clınıka.bg

Pin It on Pinterest