Д-р Нигяр Джафер: Медицинският труд трябва да бъде остойностен

Ако Министерството на здравеопазването регламентира доплащането в болниците с предложените за обществено обсъждане законови промени, болниците  няма да имат право да изискват доплащане за медицинската помощ, заплатена от НЗОК, освен в конкретни случаи.

Освен това, че те са изчерпателно описани в Законопроекта, те са обвързани с изрично заявената инициатива за това от здравно осигурените пациенти по време на престоя им в болниците. Ще подобрят ли промените качеството на медицинските услуги или те ще се окажат поредния кух текст, който няма да прекрати, само ще легализира част от  практиката от пациента да се искат пари за всичко – д-р Нигяр Джафер – депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия.

Най-същественото в направените предложения е желанието на МД да предложи промени. Прекалено есто се повтаря, че здравната система е прекалено консервативна и не търпи резки промени. Но съществува и консенсус – политически и оществен, че нещата в здравеопазването са толкова зле, че всяка промяна би била добре дошла както за  пациентите, така и за работещите в здравеопазването.

Приветствам идеята да се направи опит за регламентиране на нерегламентираните плащания. Много са докладите на международни институции, които отразяват  факта, че в България е прекален висок процентът на плащанията на ръка и под масата. Промените обаче са все още обект на обществено обсъждане, не са промени, внесени в законодателния орган. Предстои дълъг процес преди проектопредложението да стане законов текст.  Бих призовала засега за повече сдържаност, защото предложения, направени в горещите летни дни, невинаги водят до най-добрите решения.

Медицинските изделия натоварват най-много пациента, който често е поставен в безпомощно и безалтернативно състояние да доплати за тях. Оценявам положително стъпката. За медицинските изделия има нужда от повече регламентация. Винаги има опасност пациентът да бъде ощетен, но винаги трябва да се даде шанс и на опита да се въведе ред в хаоса.

Сериозният проблем в здравеопазването е, че няма истинско остойностяване и никой не знае реалната цена на предлаганата медицинска дейност.  Ако то е факт и има единна информационна система, ще бъде ясно колко се заплаща за това, което се получава и колко пациентът трябва да доплати. И ако пациентът реши, че може да ползва по-широк пакет, ако бъде въведен такъв модел за осигуряване, той не би трябвало да  вади пари от джоба си, когато му се каже, че трябва да плати. Неговият фонд би платил тези разходи. Това е същността на разговора.  

Цялото интервю можете да чуете ТУК

Pin It on Pinterest