Д-р Костадинов от Възраждане: Имаме и много предимства, на тях ще заложим, за да изведем народа ни от кризата

С думи на проф Спиридон Казанджиев историкът д-р Костадинов описа актуалната ситуация в страната

„Първо – културно заимстване и подражателство разложиха народния бит.  Второ – чужди идеологии отчуждиха интелигенцията от народа. Трето – необуздани партийни борби разделиха и деморализираха българите. Четвърто – стопански затруднения създадоха социални брожения. Пето – малцинствени проблеми изправиха отделните части на нацията едни срещу други.  Шесто – чужди училища и институти се надпреварват да печелят влияние над народа. Всичко това се случва на фона на едно революционно време, на един дълбок европейски нихилизъм, общ морален упадък и религиозен индеферентизъм.  За да се преодолеят тези недъзи е нужно само едно – народно единство. Това единство не трябва да бъде смущавано от никаква външна политика, то трябва да стои винаги над нея. Без народно единство и национално съзнание съществуването на нашата държава е застрашено и робството е неизбежно.“

Това са думи на проф. Спиридон Казанджиев от неговата статия „Народ и държава“, публикувана през 1934 г. – преди 87 години, с които Председателят на Възраждане д-р Костадин Костадинов, който е историк по образование, описа ситуацията в Родината ни днес.

„Звучи ли ви познато и актуално? Тъй като очевидно нашите недъзи си остават същите през поколенията и констатациите върху тях си остават актуални, въпреки изтеклите десетилетия. Ето защо може да ви прозвучи парадоксално, но аз съм оптимист. Защото ние българите освен недъзи имаме и много предимства, и точно на тях ще заложим, за да изведем народа ни от кризата и да поведем България към мястото, което заслужава – при водещите държави в света!  Продължаваме да вярваме в България, защото ни е време за Възраждане“, допълва д-р Костадинов.

Pin It on Pinterest