Д-Р ХАСАН АДЕМОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ВОЛЯ ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗАРАДИ ПРОБЛЕМА

Този, който е излязъл в неплатен отпуск, си заплаща здравните осигуровки, според закона и Кодекса на труда, но законодателен луфт има за сегашната ситуация на пандемия“, коментира темата пред БНР и д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС. „Трябва да уточним, че когато лицето само е поискало неплатен отпуск, осигуровките са за негова сметка, а когато е със заповед на работодателя – той заплаща. А в сегашната ситуация – правото за един месец неплатен отпуск, после беше удължено на 60 дни, а с последните промени в закона за извънредното положение този срок се удължава до 90 дни.

В тези рамки не се губят никакви осигурителни права – за пенсия, майчинство, но не се предвижда същата хипотеза и за здравните осигуровки и права. Този въпрос не се включва и в закона за здравото осигуряване, който приехме преди малко. Този въпрос според мен трябва да се реши в Закона за извънредните мерки. След вашата покана информирах за казуса и председателя на Надзора на НЗОК, с министъра на финансите, с председателя на бюджетната комисия, но решение на бюджетна комисия не се взе.“

Адемов допълни, че в момента, ако в рамките на три месеца имаш платени здравните осигуровки за последните три години, тогава не губиш осигурителни права. Има и един друг текст в Закона здравното осигураване, който казва, че когато има начислени дължими, но неизплатени суми, тогава лицето не губи осигурителните си права. Но в нашия случай няма начислени заплати, а има начислени компенсации – което също е абсурдно. И друго абсурдно, прието миналото година – на робатодателя е вменено задължение, ако предприятието е спряно със заповед на държавен орган, той не трябва да допуска работници там – а как тогава те трябва да плащат здравни осигуровки?“, това коментира още Хасан Адемов.

Според него управляващите нямат воля да направят корекции в законодателството.

Цялото интервю с д-р Хасан Адемов може да чуете ТУК

(БНР; 12.02.2021г.)

Pin It on Pinterest