Д-р Емил Стоименов, водач на листата на АБВ за Стара Загора: България може да произвежда „Спутник V“, но правителството няма желание

Д-р Емил Стоименов е от Стара Загора и води листата на АБВ там. Възпитаник е на езиковата гимназия в града “Ромен Ролан” и е завършил медицина в МУ-София. Категоричен е, че АБВ има решение за баланса между “Зелената сделка” и централите “Марица-Изток”. Не може да оставим без препитание над 10 000 души в региона, казва д-р Стоименов.

– Доктор Стоименов, от АБВ публикувате снимки на празни витрини, фалирали бизнеси, говорите за социална революция, но какво предлагате?
– Предлагаме директна и безвъзмездна подкрепа на засегнатите бизнеси и хора веднага. Затварянето навсякъде в ЕС върви с подпомагане на тези отрасли. Ако разгледаме системата 60/40, която правителството толкова шумно прокламира -собственикът на един затворен ресторант трябва да извади 40 процента от заплатите на служителите от джоба си. Колко време би издържал този собственик? България е сред страните, които харчат най-малко пари от бюджета като процент от БВП за справяне с пандемията – около 2,3 процента, а в Германия този процент е 25 процента от БВП.

– Критиките ви са насочени и към организирането на изборите, но за пръв път сме в условия на пандемия и вот..

– Не е ли пресилено да се твърди, че България може да произвежда ваксини срещу коронавируса – например Спутник V? До колко БулБио към НЦЗПБ има наистина този потенциал? 
– Председателят на АБВ Румен Петков имаше разговори в Москва включително и с ръководителя на института “Гамалея” акад. Александър Гинцбург, който произвежда Спутник V. Акад. Гинцбург подчерта при срещата си с Румен Петков, че при желание от българска страна, Русия веднага ще предостави технологията за производство на “Спутник V”. Още преди два месеца поставихме въпрос на здравно министерство за възможността БулБио да произвежда аденовирусни ваксини, ако им се предостави технологията. Отговорът беше:“БулБио е сред лидерите в световен мащаб по производство на ваксини, но този процес ще отнеме 9-12 месеца”. Това ми прозвуча като “Да, може, но не ни се занимава”.

– Но от ГЕРБ се опряха на буквата на закона за лекарствата, че няма как да се разреши употреба на медикамент, който не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата.
– Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е изключително компетентна и има капацитета да установи дали един продукт е безопасен за употреба. Щом има одобрение на “Спутник V” в Австрия, Унгария, Чехия и т.н., в България също може и не би трябвало да има проблем.

– Гласът на Първанов в АБВ вече не се чува или заложихте на най-големия критик на НОЩ доц. Мангъров за привличане на гласове? 
– Гласът на основателя на АБВ се чува, както се чуват гласовете на всички членове на АБВ. АБВ не е лидерска партия, а партия на съмишленици. Следваме основното правило, че различните мнения само спомагат за по-добрите решения. Доц. Мангъров получи доверието на много наши структури. Политическият опит в АБВ се цени изключително много, както и експертният. Много наши кандидати за народни представители – над 20 процента от водачите са млади хора до 30 години. Това са специалисти в различни области, които нямат политическа биография, но имат солидно образование и знания.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest