Д-р Емил Стоименов: Частна лаборатория, подизпълнител на РЗИ-Русе, прави двойно по-скъпи антигенни тестове на ГКПП „Дунав мост“

Частна лаборатория прави двойно по-скъпи антигенни тестове на ГКПП „Дунав мост“.

Това съобщи пред медиите д-р Емил Стоименов, член на Националния съвет на ПП АБВ. Той каза, че въпросната лаборатория е разкрита без конкурс и е подизпълнител на РЗИ-Русе. Помещението, в което се извършват тестовете, е предоставено на Районната здравна инспекция безвъзмездно от Агенция „Митници“, безвъзмездно е предоставено и на частната лаборатория.

„На 22 юли на сайта на Единния информационен портал бе качена новина, че на ГКПП „Дунав мост“ работи пункт за антигенни тестове. Стана ясно, че само за 7 дни през пункта са преминали 1100 души, един тест струва 50 лв., след като в Русе е между 20 и 30 лв. Тоест, тестът е двойно по-скъп. След това изпратихме заявление за обществена информация до РЗИ – Русе. В него попитах директора на РЗИ-Русе д-р Искра Генева на основание каква процедура е избрана лабораторията на УМБАЛ „Медика – Русе“ – частната болница. Г-жа Генева изпрати подробен отговор на въпросите, към тях бях приложил и изискване да се изпратят договорите, въз основа на които лабораторията съществува на ГКПП „Дунав мост“. Стана ясно, че още в началото на юли г-жа Генева е поискала от Агенция „Митници“ да бъде предоставено помещение на РЗИ, което да бъде функционално като манипулационна, за да се извършват тестове. Приемо-предавателният протокол е с дата 14 юли. В деня, в който помещението е предадено, РЗИ подписва договор с „Диагностично консултативен център 2 – Русе“ ЕООД, което е към УМБАЛ „Медика – Русе“, според който РЗИ дава безвъзмездно помещението, без конкурс, без конкуренция на частната лаборатория. Не става ясно защо е избрана точно тази лаборатория. Това наричам рядка наглост или обикновена възможност за корупция. ОТ АБВ ще предприемем последващи ходове“.

По темата за частната лаборатория на ГКПП „Дунав мост“ към здравния министър въпрос отправи народният представител на ПП АБВ в ПГ „БСП за България“ Владимир Маринов преди седмици. Отговор от ведомството все още не е даден. Според Маринов министър Стойчо Кацаров се крие и не отговаря за разкритата частна лаборатория на ГКПП „Дунав мост“.

„Съгласно правилника, министърът е длъжен да отговори на народния представител в първия пореден петък или да отложи до следващия такъв. До днешна дата отговор от министър Кацаров няма. Въпросът беше ясно и точно формулиран в две изречения – как и с каква процедура е избрана въпросната лаборатория и какви налични документи има, за да функционира, съгласно българското законодателство. Причината за липса на отговор се оказа, че в началото на цитираната от самия Кацаров нова вълна COVID-19, уважаемият г-н министър, бил на поста си около 2 месеца, реши, че трябва да излезе за две седмици в отпуск. Струва ми се, че е имал време да се умори или са му дошли в повече договорите, които е подписвал, или разпореждал на РЗИ-тата в страната да правят такива, особено по граничите пунктове. Това е една порочна практика, която тежи не само на служебното правителството, но и на президентството. Все пак изборът на министър Кацаров е избор на президента Радев. Нежеланието да се отговаря на парламентарни въпроси е една практика, срещу която хората бяха по площадите. Ние искаме парламентът да е мястото, където се отговаря на въпросите. Това, че министърът се крие и не отговоря, явно в отпуската си не е успял да предупреди директора на РЗИ и тя ги е дала. Ще съм благодарен да получа отговор на питането си. Поискал съм да е писмено, ако му е толкова неудобно да отговаря в пленарна зала. Правилникът е погазен и отговор няма, което не считам за коректно“.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че партията ще сезира окръжния прокурор на Русе за разкритата частна лаборатория на ГКПП „Дунав мост“, информацията е бъде изпратена на премиера и на президента.

„Ще информираме и президента Румен Радев. Това, което е станало на „Дунав мост“, е брутална форма на обогатяване и грабеж от българи и чужденци. Стойчо Кацаров бяга от отговорите в Народното събрание, за нас няма съмнение какъв е източникът корупционните практики. Този случай няма да остане така. Следващата седмица ще се подготвим специално с информация за изграждане на болница в Казичене, което се патронира от д-р Кацаров. Изпращането на информацията до президента и премиера е необходимо, защото министър Кацаров се крие като мишка и заобикаля задълженията си да отговаря в Народното събрание. Защо сваляхме ГЕРБ, след като практиката продължава по същия начин – безочието да бъде прикривано“.

Pin It on Pinterest