Д-р Емил Кало: Силно се надявам, че рано или късно тази идея за загробване на Българската академия на науките ще умре

Д-р Емил Кало, член на ИБ на ПП АБВ припомни пред медиите, че БАН и читалищата са двете институции, по-стари дори от българската държава.

„За 30 години, без да бъда брутален, ще кажа, че с читалищата приключихме като институция. Както е тръгнало, на път сме да приключим и с Българската академия на науките. В последните 30 години и особено последната декада, очевидно прозира нежеланието на властта за каквато и да е премяна, да поддържа тази институция, което е съществена част от духовното тяло на един народ и една държава“.

Д-р Кало илюстрира казаното с примера, че млад учен започва своята кариера с 600 лв. заплата в БАН, докато един млад учител започва с 1260 лв. Той обясни, че творческият труд и научната дейност са значително по-трудни от преподавателската дейност.

„Изправяме се пред този казус – защо властта не харесва науката. След като огромно количество от тази власт е натрупало дипломите си за висше образование от строго определени образователни институции, не е чудно, че те не обичат БАН. Една държава без наука, осланяща се само на това как отделни учени ще успеят да се закачат за един или друг проект, за да може да се изхранват, това е фатално. Аз силно се надявам, че рано или късно тази идея за загробване на Българската академия на науките ще умре“.

Pin It on Pinterest