Цветомир Паунов: Горд съм, че председателят на ГЕРБ Борисов е един от европейските и световни лидери

Цветомир Паунов, административен секретар и координатор ГЕРБ-София, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

ГЕРБ без Цветан Цветанов.

    „Как да Ви представя, май един човек, който води аналитичния апарат на ГЕРБ на най-високо равнище! Да влезем директно в разговора, как се чувствате без Цветанов, празен ли е неговият кабинет до Вас?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори, че партиите са живи организми, съставени от живи хора и ГЕРБ не прави изключение. Той продължи, че през годините е имало достатъчно хора, които са изградили и интелектуална, и политическа кариера, така че незаменими хора няма. Има обаче незаменими лидери и последните месеци с изпитанията заради коронавируса, са показали колко е важна ролята на лидера.

Лидерството на Бойко Борисов в ГЕРБ.

    „Аз съм категорично убеден, че ако в тази ситуация с коронавируса премиер не беше г-н Борисов, а някой друг, ние щяхме да изпуснем ситуацията в много аспекти. В една тежка ситуация, в която ти нямаш протокол за действие, в същото време трябва да защитиш и запазиш най-висшата ценност – живота и здравето на българските граждани, трябва за подготвиш здравната система да издържи и паралелно с това да предвидиш и да се справиш със социално-икономическите последствия от тази пандемия, се изискват много лидерски качества и много умения!“, категоричен бе административният секретар на ГЕРБ.

   „Обаче някакъв култ към личността ли се развива сега към Борисов?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори, че не може да се правят такива паралели от едни отминали времена. Той продължи: „Нека да не забравяме, че премиерът Борисов е лидерът, който създаде ГЕРБ и лидерът, който продължава да бъде и винаги е бил двигателят на ГЕРБ. Защото всяка една организация, независимо дали партия или икономическа организация си има своя лидер. Тук аз мога да вляза в моята любима аналитична тема като социолог и да цитирам любимия ми Макс Вебер или други, но винаги лидерът е бил фундамент и основа на всичко, защото лидерът не е само водещата личност в една организация. Това е човекът, който може да създава екип, това е човекът, който може да изслушва различни мнения, да взима решения, след като е изслушал всички гледни точки. И не забравяйте, че през годините целият авангард на ГЕРБ, това са колегите, които са били кандидати за общински съветници, кметове и депутати, този авангард е в рамките на между 8 и 10 хиляди души!“. Паунов разказа, че през уикенда се е срещнал с всички, номинирани от областните събрания на младежите за членове на Националния изпълнителен съвет. Той продължи, че е обнадежден за поколенческата промяна в ГЕРБ и за това, че всички тези хора през годините са имали възможност да се развият в рамките на ПП ГЕРБ. Според него няма друга партия, която да предоставя професионална перспектива през политическия си проект без да има определени обструкции и предварително зададени клишета или критерии за това как трябва да се развива един млад човек.

    „Умишлено Ви провокирах с въпроса има ли култ към личността на Борисов и ме беше страх, че ще се говори по един унифициран начин. Вие се развълнувахте, очите Ви, интонацията Ви, показахте нещо, което разби илюзията, че ГЕРБ се е консервирал. Вие дадохте току що примера за младите, знак, че ГЕРБ продължава да се развива и да видим дали ще успеете да бъдете ковачница на още млади политици. Пропуснахте едно важно обстоятелство, Борисов не е само лидерът, но той е и най-дълго управлявалият България исторически!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че един лидер дава не само партийното самочувствие, не само постига добри резултати в управлението, но Борисов е и човекът, който е утвърдил страната ни в ЕС, на Балканите и в света като водещ геополитически и стратегически партньор на великите сили. „Аз съм горд, че премиерът Борисов и лидер на партията е един от тези световни и европейски лидери!“, категоричен бе Паунов.

Атаките на президента Радев срещу ГЕРБ и Борисов.

    „Нащърбва ли този образ президентът на БСП Радев?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори, че при президента Радев още от самото начало има една политическа шизофрения. „Вие май сте вторият, който ще си изкара едно „делце“ тази вечер!“, отбеляза водещата Беновска. Събеседникът ѝ продължи, че тази политическа шизофрения няма как да се промени, защото основата ѝ е такава. Радев е издигнат от уж независим инициативен комитет, но подкрепен от БСП. Останали са обаче и съмнения, че е подкрепен от субекти, извън територията на страната ни. През цялото свое президентстване Румен Радев не е доказал, че може да води политика за обединение на българските граждани не само по отношение на най-важните проблеми, но и по важните политики и стратегически приоритети на страната. Паунов изтъкна, че по време на кризата с коронавируса не сме видели ролята на президента и на останалите политически партии. Той бе категоричен: „Всички се бяха изпокрили, излязоха чак на двадесетия ден, за да се заиграват със страховете на хората! Те не излязоха с единна, отговорна, национална позиция!“.

    „Всички в Народното събрание подкрепиха извънредното положение, но сте прав, че президентът все едно беше отишъл на почивка!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ изтъкна, че лидерите на опозиционните партии са използвали дебата за извънредното положение, за да извлекат политически дивиденти, а не с грижа за този национален проблем. А това е проблем, който не е функция на политическо управление.

Предизборната кампания на ГЕРБ.

    „Това ли ще бъде предизборната кампания на ГЕРБ на изборите след някой и друг месец – Борисов като „знаме“ и отрицание на политическите опоненти?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори, че задачата на ГЕРБ е да работят. Всеки един от ГЕРБ полага огромни и интелектуални, и организационни усилия, за да допринася за развитието на страната. Той заяви категорично: „Ние няма да влезем в тази стилистика на безсилието на нашите политически опоненти, които не представят никаква алтернатива. Компроматната война през годините е такова дежавю, че вече нищо не може да ни изненада! Но това е и обида към българските граждани, защото по този начин политическите опоненти на ГЕРБ се опитват да профанизират и да обезсмислят политическата система като начин и форма за политическа активност!“.

Компроматната атака срещу Борисов.

   „Много ми е интересно Вашето мнение и ще Ви помоля да го кажете максимално откровено, кои са политическите опоненти, говорите в множествено число, които пускат сега – Борисов говори по телефона на някакви чалги, Борисов спи настрана на леглото, на Борисов чекмеджето на шкафчето било уж пълно с лилави банкноти по 500 евро? Кои са тези политически опоненти, кой го пуска, вашият политически опонент като че ли са БСП и Корнелия Нинова?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори: „В момента като че ли имаме един „единен отечествен фронт, който се е наредил!“. Помолен да ги изброи, той спомена БСП и Мая Манолова. Водещата попита силна ли е Мая Манолова. Гостът ѝ отговори, че не иска да говори персонално, а по-скоро за наличието на един фронт, зад който в такава ситуация е логично да стоят големи икономически интереси.

   „Мая Манолова освен „Костинброд 1“ сега ви прави и „Костинброд 2“ ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори, че това е начин на мислене на този „отечествен фронт“. „Мая Манолова замесена ли е в пускането на тези снимки  и записи?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че са замесени всички, които имат интерес да се дестабилизира страната. „Дайте да ги споменем по име, казвате Мая Манолова, БСП, кой от БСП, Корнелия Нинова ли, или Кирил Добрев?“, продължи водещата. Гостът ѝ отговори, че не можем да говорим персонално. „Защото казахте Мая Манолова!“, припомни водещата. Паунов отговори, че я е споменал, защото тя още официално не е обявила проект.

   „Но за БСП не можете да говорите като за едно цяло, защото в момента те са раздирани от противоречия!“, отбеляза Беновска. Цветомир Паунов отговори, че тези противоречия не го интересуват, той говори за профила на този „отечествен фронт“, който е против ГЕРБ. „Но не вярвам, ще ме прощава председателят на икономическа комисия например Петър Кънев, който е от БСП, той да участва в пускането на снимките!“, продължи водещата. Паунов още веднъж подчерта, че не можем да персонализираме, а говорим за политическите субекти.

    „Васил Божков политически субект ли е?“, попита водещата. Цветомир Паунов отговори, че не е. „Тогава той не участва в пускането на тези компромати, така ли?“, продължи тя. Събеседникът ѝ отговори, че вече е казал, че зад този „отечествен фронт“ стоят големи икономически интереси. „Кои икономически интереси още, тези, които главният прокурор е хвърлил в затвора ли?“, попита Беновска. Паунов каза, че не може да предполага, но през годините с работата си ГЕРБ си е създал много политически врагове, които действат точно по този начин.

   „Борисов направи ли намек, че може би Цветанов е правил снимките в спалнята му, как го разбрахте Вие?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори, че всяка от политическите конфигурации, обединени в тази координатна система, имат своя политически интерес от подобни компромати. „Имате съмнения, че и Цветанов е в този „отечествен фронт“?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Персонално всеки един от тези политически субекти има интерес от подобни компромати. Друг е въпросът, че не приемам правенето на политика точно с този компроматен похват и по този начин. Аз вярвам в разума на българските граждани, това е обида към тях и към стабилността на политическата система и демокрацията!“.

   „Вие сте си виновни!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов попита защо. Тя продължи: „Много сме демократични! Всеки, на който му дойде наум може да е автор, да снима, да публикува, да пише каквото му дойде на акъла в така наречените социални мрежи, да има фалшив профил! Трима души протестират пред прозорците на премиера, той ги приема и им решава проблема. Къде е границата на търпението?“. Събеседникът ѝ отговори, че това е смисълът на демокрацията и на гражданската позиция. „Много е еластична тази граница!“, отбеляза водещата. Гостът ѝ припомни, че в началото на промените толкова много сме говорили колко е важно да има гражданско общество. „А гражданско общество ли е един анонимен да пише за Вас например, той е с фалшив профил, сложил си е едно куче или някаква красавица и пише – Цветомир Паунов е едикакъв си и още 1000 души го подемат?“, попита водещата. Цветомир Паунов отговори, че за съжаление социалните мрежи са се превърнали в място, където всеки може да пише каквото си поиска и хората го приемат за даденост. Той беше категоричен, че всеки човек трябва да полага усилия да бъде информиран. Водещата попита къде е хигиената на информацията. „Борисов ни кара да си пръскаме ръцете с дезинфектант, но къде е „дезинфектантът“ на информацията?“, попита тя. Административният секретар на ГЕРБ отговори, че той е във всеки един от нас, защото всеки гражданин трябва да се образова, може да се информира от различни източници. „Но ето, сега вече 10 минути уважаващият себе си гражданин Патарински държи една снимка с един пистолет, не знам защо я държи, това ли е характеристичното за разговора? Но тази снимка се появи в социалните мрежи и записите се появиха в социалните мрежи. Паунов отговори, че нещата, които се появяват по този начин, целят само компромати и принизяване на политическата система.

    „Но като казахте „компромати“, президентът Радев непрекъснато отправя обвинения, преди време каза, че по не знам какъв критерий сваля политическото доверие от Борисов!“, припомни водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори, че може би Радев не прави разлика между разделението на властите и между това кой дава доверие и кой го сваля. Държавният глава може би не прави и разлика между това каква политика води правителството и каква политика се опитва да налага той, която е коренно различна от геополитическия избор на страната ни. „Той сваля доверие от всичко, дори когато се изкачва по върховете, той може да свали доверие от самия връх, който е изкачил!“, категоричен бе той.

Ще спечели ли ГЕРБ парламентарните и президентските избори?

    „Но взехте ли си вие чисто политически урок, не партийния, а политическия, националноотговорния урок, като загубихте доста лекомислено изборите за президент, има и други хипотези, че сте ги отдали, не сте го оборвали, сега ще искате ли освен парламентарните, да спечелите президентските избори? И ако искате, ще можете ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори, че президентските избори са един дългосрочен избор, защото преди него трябва да се мине през парламентарните. Той продължи, че целите, които ГЕРБ си поставя, са свързани не само с ежедневната партийна работа, но и със стабилността на държавата, която преминава през спечелването на парламентарните избори през следващата година. Административният секретар на ГЕРБ изтъкна, че не обича да предпоставя дадени избори, без да се е преминало през предишния цикъл.

   „Но ще спечелите ли парламентарните избори?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ГЕРБ тръгва със самочувствието за добре свършена работа. Той продължи, че последните национални проекти, като газовите проекти, интерконектора с Гърция, както и добрите новини за еврозоната ни отдалечават от различни евразийски проекти.

   „Вече в кампания ли сте?“, попита водещата Илиана Беновска. Цветомир Паунов отговори: „Всеки ден сме били в кампания, знаете тази максима, която от много години се повтаря, че след приключване на изборите, от следващия ден ние вече сме в кампания за следващите. Но ние не работим кампанийно, ние работим всеки ден така, това е начин на партиен живот! Ние всеки ден работим по този начин и именно затова получаваме доверието на българските граждани!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ 

Pin It on Pinterest